Какво причинява захарта на тялото ви?

В мига, в който нещо сладко докосне езика ви, вашите рецептори изпращат послание до центровете за „награда“ в мозъка и в тялото ви се отприщва хормонът допамин. Междувременно поетата захар влиза в стомаха, където започва да бъде преработвана от стомашните сокове, докато не бъде запратена към тънкото черво.

Ензимите я разграждат до два типа молекули – глюкоза или фруктоза. И ако прекалите с приема на захар (или захарни изделия), тези молекули може да навредят сериозно на здравето и формите ви.

Вредите от глюкозата

Тя се просмуква през стените на тънкото черво, карайки панкреаса ви да отделя инсулин – хормон, който взима глюкозата от кръвта и я доставя до клетките за енергия. Но много сладки вкуснотии са заредени с толкова много глюкоза, че тя влиза рязко в тялото и предизвиква предозиране, което кара мозъка да изработи много серотонин (хормон, който регулира съня), което обърква целия ви биоритъм и работа на тялото.

Инсулинът от своя страна блокира производството на лептин – хормонът на глада, който изпраща до мозъка сигнал, че сте сити. При високи нива на инсулин чувствате постоянно глад, дори току-що да сте се нахранили. В резултат мозъкът праща други сигнали до органите и глюкозата започва да се складира в коремната област под формата на мазнини.

Вашият панкреас произвежда толкова много инсулин, че клетките вече са устойчиви на всичко. Глюкозата остава да се рее в кръвта и не се разгражда, което води до диабет, а в по-късен етап и до деменция и алцхаймер.

Вредите от фруктозата

Тя също минава през стените на тънкото черво и отива в черния дроб. Ако е в големи количества, той не може да се справи с нея и тя се връща в тялото като холестерол и триглицериди, които може да запушат артериите и да доведат до инфаркт и други сърдечносъдови болести.

Останалата част може да се застои в черния дроб и да причини израстването на глобули мазнини, т. нар., липогенеза – предшественик на заболяването „неалкохолен мастен черен дроб“.

Черният дроб изпраща сигнал за помощ за екстра инсулин и панкреасът се залавя за работа. Той обаче невинаги може да смогне и се стига до вътрешни възпаления на цялото тяло, които ви поставят под риск от затлъстяване и диабет.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.