Какво представлява сукралозата? И защо е в храната ни

С укралозата, известна още като Спленда, е подсладител с нулево съдържание на калории. Той е почти 600 пъти по-сладък от захарта. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за първи път одобрява употребата на сукралоза през 1999 г. Оттогава тя е изключително популярна на пазара.

Но защо все още се водят задълбочени спорове за този подсладител? Ето какво трябва да знаете.

Ако някога сте разглеждали списъците на съставките в храната, която консумирате, вероятно в даден момент сте се сблъсквали със сукралоза.

Сукралозата е бял, без мирис, водоразтворим изкуствен подсладител, който обикновено се използва в храни и напитки "без захар" и "нулеви калории". Той е 600 пъти по-сладък от трапезната захар и изключително стабилен, така че храните, направени със сукралоза, остават сладки при широк диапазон от условия и температури.

Храни без захар, като замразени десерти, консервирани плодове, подправки, салатни дресинги, дъвки, печени изделия и напитки съдържат сукралоза. Използването му като заместител на трапезната захар го прави популярен сред спазващите диета и тези, които следят приема на захар.

Как се прави сукралозата?

Сукралозата се получава чрез патентован многоетапен процес, който започва със захар и селективно замества три водород-кислородни групи в захарната молекула с три хлорни атома. Резултатът е изключително стабилен подсладител, който има вкус на захар, но без калориите на захарта.

Как човешкото тяло обработва сукралозата?

Човешкото тяло не разпознава структурата на сукралозата като обикновена захар, така че тя не се съхранява или метаболизира като такава. Вместо това сукралозата се екскретира с изпражненията, непроменена и малко количество се абсорбира и бързо се елиминира с урината. Проучванията показват, че сукралозата може да се предава от кърмещи майки в кърмата. Този факт дава основание да се смята, че сукралозата се задържа в мастната (мастната) тъкан на тялото дълго след нейното отделяне.

Защо има спорове около това полезна или вредна е сукралозата?

Захарта е съставка, която повечето хора избягват по време на диета, така че нискокалоричните заместители на захарта естествено звучат като перфектната алтернатива, нали? Но сукралозата, подобно на други изкуствени подсладители, е силно противоречива. FDA е прегледала над 110 проучвания за безопасност на сукралозата и тези проучвания се фокусират върху токсичността, включително неблагоприятните ефекти върху неврологичната и репродуктивната система.

Нито един от тези неблагоприятни ефекти обаче не е доказан, така че Агенцията по храните и лекарствата (FDA) одобрява сукралозата за консумация като подсладител с общо предназначение.

Има обаче причини за безпокойство относно консумацията на сукралоза. Някои проучвания твърдят, че сукралозата влияе негативно на метаболизма.

Сукралозата може ли да доведе до наддаване на тегло?

Подсладителите с нулеви калории са тенденция сред хората, които спазват диета, но все още не знаем дали тези нехранителни подсладители всъщност помагат за загубата на тегло. Редица проучвания не откриват връзка между нискокалоричните подсладители и наддаването на тегло, докато други наблюдават интересно увеличение на мозъчната активност, отговорна за глада за храна и апетита.

Това увеличение на апетита за храна и глада е резултат от консумацията на напитки, съдържащи сукралоза, в сравнение с тези, съдържащи естествена захар. Оказва се, че диетичната сода всъщност може да ви накара да наддадете на тегло.

Сукралозата кара ли ви да копнеете за захар?

Твърди се, че захарта предизвиква пристрастяване, а изкуствените подсладители също. Заместителите на захарта може да доведат до промени в чревните бактерии, които от своя страна пък да доведат до натрупване на мазнини.

Изкуствените подсладители като сукралоза, поради сладкия си вкус обаче, е възможно да насърчат желанието за консумация на захарта и да увеличат апетита. 

Влияе ли консумацията на сукралоза върху кръвната захар?

Твърди се, че сукралозата оказва малък или никакъв ефект върху нивата на кръвната захар и на инсулина.Истина ли е това или е легенда? Всичко зависи от отделния човек и от това дали е свикнал да консумира редовно изкуствени подсладители. В едно проучване при 17 души с тежко затлъстяване, които не консумират редовно изкуствени подсладители се установява, че сукралозата увеличава нивото на кръвната им захар с 14 %, а нивото на инсулин – с 20%. Проучванията, насочени към хора с нормално тегло, не откриват никакво въздействие на сукралозата върху нивото на кръвната захар, нито на инсулина. Тези проучвания обаче са извършени върху хора, които редовно консумират сукралоза.

От тези проучвания може да се направи заключението, че ако не консумирате редовно сукралоза, при прием може да почувствате леки промени в нивата на кръвната захар и на инсулина. От друга страна, ако консумирате редовно сукралоза, тези промени изчезват с течение на времето. Необходимо е обаче да се придържате към препоръчителния ѝ дневен прием.

Кои продукти съдържат сукралоза?

Сукралоза се съдържа в много опаковани продукти по рафтовете на магазините:

  •     Диетични газирани напитки
  •     Дъвки
  •     Желатин без захар
  •     Дресинги за салати
  •     Алтернативи на кленов сироп
  •     Ароматизирани кафе сиропи
  •     Барбекю сосове
  •     Конфитюри и плодови пасти без захар
  •     Печени изделия
  •     Бонбони без захар
  •     Замразени десерти
  •     Подправките с етикет "без захар" или "нискокалорични" най-често съдържат сукралоза

Възможни странични ефекти на сукралозата

За да почувствате негативните ефекти на сукралозата върху своя организъм, трябва да я консумирате в голямо количество за дълъг период от време. Ако приемате сукралоза всеки ден, с течение на времето евентуално можете да изпитате някои странични ефекти от нейната консумация.

Както споменахме по-горе, сукралозата се получава чрез добавяне на хлор към обикновената захар. Поради тази промяна в молекулите, сукралозата преминава през стомашно-чревния тракт без да се абсорбира. По този начин сукралозата, както и други изкуствени подсладители, може да причини подуване на корема, газове и диария. При консумация в големи количества сукралозата може да има силно слабително действие.

Източник: vesti.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.