Какво да ядете при пролетна умора?

Изпитвате ли затруднения със ставането от леглото сутрин и концентрацията на работа? Усещате ли меланхолия или силно главоболие всеки ден? Ако в продължение на няколко дни сте отпаднали, не се притеснявайте, защото подобни симптоми по това време са нормални. Причинява ги неприятната пролетна умора.

Ако искате да преминете по-лесно през този период, се нуждаете от по-специален хранителен режим и достатъчно сън, за да имате достатъчно енергия. Ето защо са ви нужни храни и напитки, които действат като антиоксиданти.

Какво да включите в менюто си?

Яжте много пресни плодове и зеленчуци, до около 400 грама на ден. Наблегнете на онези, които са със зелен, жълт и червен цвят, защото те са богати на каротеноиди, флавоноиди, желязо и витамин С. Такива са копривата, спанакът, лападът, киселецът, пресният лук, които могат да се намерят в изобилие през пролетта. От плодовете може да си купите портокали, грейпфрути, лимони, както и киви.

Витамин С е един от най-важните хранителни вещества, от които организмът се нуждае при пролетна умора. Когато нивото му в тялото е достатъчно, той подобрява усвояването на желязото от някои храни и добавки.

От другите зеленчуци, кромид лук и чесън също са много полезни, независимо, че някои хора ги отбягват заради неприятния им аромат. В тях има сулфиди, които подпомагат имунната система. Те имат противовъзпалително действие и предпазват от вируси и настинки. А в това време човек лесно може да се разболее поради рязката смяна на температурите. Смята се, че при нарязването или смачкването на лука се отделят специални ензими, които причиняват образуването на активни вещества.

Не подценявайте пробиотиците. Те също трябва да присъстват в менюто ви поне 2-3 пъти седмично, за да може да подкрепят работата на имунната система и доставят полезни бактерии в стомашно-чревния тракт. Киселото мляко е отличен източник на тези полезни вещества. Живите млечни бактерии потискат растежа на вредните микроорганизми.

Много хора не ядат месо поради различни причини, но то, заедно с яйцата и други млечни продукти, съдържа висококачествени белтъци. Специалистите по хранене и диетика съветват да редувате поне един от тези източници всеки ден, за да имате достатъчно сили, с които да преборите неприятните симптоми на пролетната умора.

В яйцата, месото и рибата има също голямо количество витамин В6, а от минералите цинк и желязо. Освен това чрез рибата и някои морски дарове може да получите селен и омега-3 мастни киселини. Те имат противовъзпалително действие.

Включете повече ядки и бобови храни, за да сте по-здрави. Те съдържат белтъци, витамините В6 и Е, цинк и желязо. Някои видове ядки са богати на селен и флавоноиди, които също са много полезни за организма през този сезон.

Внимавайте с тестените изделия, които са пълни с въглехидрати. За предпочитане е да консумирате пълнозърнести продукти, които са богати на витамини и минерали, както и диетични фибри.

Източник: www.tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.