Какво да правите, ако имате леки симптоми на COVID-19?

След като беше обявено, че новият коронавирус се счита за пандемия, много от хората хукнаха към магазините, за да се запасят с различни продукти. Със сигурност имате тоалетна хартия, която да ви стигне за цялото лято, но знаете ли какво ви трябва, ако се заразите с COVID-19?

Въпреки множеството рестрикции и социалната изолация, според епидемиолози голяма част от световното население ще се зарази с коронавирус. Това е така, защото все още не сме развили имунитет за тази болест и тялото ни е податливо на нея.

Добрата новина е, че около 80% от заразените с COVID-19 в Китай са изкарали болестта с минимални симптоми и не се е налагала лекарска помощ. Именно от азиатската страна тръгна новият коронавирус, но нещата там вече започват да се подобряват и хората се завръщат към нормалното си ежедневие.

Сега епицентърът е Европа, където най-засегнати са Италия, Испания, Франция и Германия. В България броят на заразените постоянно расте, но и тук голяма част от хората са поставени под домашна карантина и се възстановяват без лекарска намеса.

„Има няколко прости стъпки, с които може да се подготвите за евентуална поява на леки симптоми, ако сте били в контакт с болен от COVID-19“, казва д-р Дженифър Уилямс пред „Healthline“.

Ето кои са те:

1. Създайте си план за действие

Според д-р Лиса Айд, е добре да бъдете подготвени за сценарий, в който се разболявате от коронавирус. Не е нужно да се паникьосвате, а да мислите рационално и спокойно. Хубаво е да направите списък с продукти, които ще са ви нужни за следващите 14 дни. Не се презапасявайте ненужно, а вземете само най-необходимото.

Също така е добре да си направите списък със спешни контакти, включващи ваши близки, ако имате нужда от помощ. Намерете възможност да ви се доставя храна до вкъщи и не забравяйте да комуникирате често с приятели, роднини и колеги.

Другото, което не трябва да пропускате, е хигиенната грижа. Снабдете се с достатъчно антибактериални кърпички и сапун, но не прекалено, количество тоалетна хартия.

„Когато купувате храна, помислете за такава, която издържа дълго време и е засищаща. Тук влизат ориз, паста, консерви, сушени плодове, супи и замразени зеленчуци“, казва Айд пред „Healthline“.

Пресните плодове и зеленчуци също са важни за набавянето на витамини.

2. Списък за пазаруване

Освен хранителни продукти ви трябват лекарства и други неща, които трябва да си набавите.

1.Вода

Водата трябва да ви бъде на върха на списъка с покупки. COVID-19 прилича на всяка друга грипоподобна инфекция, при която тялото отслабва и се дехидратира. Затова е важно да имате достатъчно питейна вода за времето, в което ще сте поставени под карантина, ако се заразите.

Според лекари, нужното количество течности на ден за мъжете се равнява на 3 литра, а за жените – 2 литра.

2.Обезболяващи

„Най-доброто лекарство е това, което може да намали главобола, болките в тялото и температурата“, казват лекарите. Тук е добре да използвате парацетамол, ако изпитвате леки симптоми на COVID-19.

„Много хора, заразени с коронавирус, имат силна кашлица“, казва д-р Бенарох. Тя допълва, че е добре да продължите да взимате рутинните си респираторни лекарства, ако страдате от астма или друго подобно заболяване.

Бенарох казва, че лекарствата за кашлица без рецепта не са ефективни, но може да се опитат и различни методи като мед, който може да успокои състоянието.

3.Витамини

Витамин C и Цинк са от изключително значение за подсилване на имунната система. Експерти съветват да приемате около 1 до 3 грама на ден витамин C заедно със здравословна диета, която включва множество плодове и зеленчуци.

„Цинкът се превърна в едно от най-популярните предложения за намаляване на симптомите на коронавирус“, казва д-р Мортън Тавел пред „Healthline“. Той допълва, че все още няма официални доказателства как цинкът действа на COVID-19, но се знае, че той има антивирусни свойства.

4.Термометър

Задължително трябва да имате термометър, за да следите температурата си през целия ден. Лекарите препоръчват да го правите по два пъти на денонощие и да сравнявате показателите.

Въпреки че много от хората карат COVID-19 с леки симптоми, има вероятност те да се засилят. Ако не усещате подобрение в продължение на няколко дни, задължително трябва да се свържете с вашия лекар и да потърсите неговото съдействие.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.