Какви рискове за здравето крие водата в басейните ?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Плуването в басейните е едно от летните удоволствия и добър вариант да избягаме от жегата. Но, както повечето знаем, водата в тях крие рискове за здравето.

Установено е, че близо 80% от всички бактериални инфекции са причинени именно от водата в басейните. За тази цел публичните басейни трябва да


бъдат лицензирани. Освен това, трябва да се проверяват безопасността на оборудването и водопроводните стойности. Задължително е следенето на нивата на химическия състав ежедневно и воденето на дневник за добавените химикали. Дори и всичко да е изрядно, отново е възможно да се развие инфекция, но тази вероятност е сведена до минимум.

Влизайки в басейна, ние споделяме, както водата, така и микробите с всички останали хора вътре. Тези бактерии при здрави хора най-често са от вида Ешерихия коли (E.coli).Последните са нормални обитатели на дебелото черво, но попаднали през устата - при поглъщане на вода по време на плуване, може да предизвикат оплаквания отстрана на гастро-интестиналния тракт - от болка и неразположение до тежка диария и загуба на течности. Някои щамове Е. коли са особено опасни. Такива са Е. коли О157:Н7, които произвеждат токсини и атакуват стената на червата, предизвиквайки кървава диария.

Хлорът и другите химикали помагат да се неутрализират някои от тези микроби, но много от огнищата са причинени от криптоспоридиум (Cryptosporidium parvum) - малък паразит, който е защитен от обвивка, предпазваща го от действието на хлора в рамките на десетина дни в хлорна среда. Това означава, че дори добре поддържаните басейни са разпространители на паразита.

Затова огромна роля играе личната хигиена в тези случаи. Влизането в басейн трябва да се предхожда от измиване на тялото с топла вода и сапун.

За естествените плувни басейни, като езера и морета, важи същото, но големите им размери "разпръсват" бактериите и микроскопичните паразити, намалявайки шансовете за инфекция, дори ако някой погълне вода случайно.

Особено важно е избягване на плуването в зони, които са замърсени с животински изпражнения.

 

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.