Изометрични упражнения – какво представляват и как да ги правите?

Изометричните упражнения са тренировки, които укрепват мускулите чрез поставяне на тялото в различни пози. Пример за такъв вид дейност е пилатесът, йогата и планкът. Те събират в себе си пози, в които се напрягат специфични мускули и тялото се задържа в това положение за най-малко шест секунди.

Тъй като действат по-слабо от обикновените тренировки, експерти съветват да не ги използвате като замяна на редовните си упражнения. Изометричните тренировки натоварват по-малко тялото и по-скоро служат като допълнение към сериозния фитнес.

„Те изграждат здравина само в много ограничен обхват на тялото – около 15 градуса на всяка страна на ставата. Така че действието им е доста слабо“, казва пред „Insider“ треньорът Крис Колба.

Изометричните упражнения обаче могат да се правят и вкъщи, което ги превръща в предпочитана тренировка от повечето хора. Ето какво трябва да знаете за такъв вид тренировка:

Те се използват за физиотерапия

Изометричните упражнения могат да се правят за тонизиране на мускулите, когато се комбинират с традиционните тренировки с вдигане на тежести. Изометрията обаче е особено полезна и за хора, които се възстановяват от операция или нараняване, което изисква дълги периоди на почивка.

Този вид тренировки са полезни, тъй като не натоварват толкова мускулите, но в същото време ги раздвижват и ги предпазват от атрофия. Силно препоръчани са за хора, които имат наранени стави или са претърпели операция на коляното.

Изометрията е добър вариант и за хора, страдащи от ревматоиден артрит и може да се използва за лечение на хора с хипертония.

Изометричните упражнения могат да се правят и вкъщи

Този вид тренировка е подходяща и за хора, които нямат време да отидат на фитнес или просто искат да тренират вкъщи. Нямате нужда от нищо допълнително, тъй като тези упражнения зависят само от вашето тегло и, понякога, от една стена.

Едно от упражненията, които се включват в изометричните тренировки, е планк. Така ще стегнете коремната област, рамената и долната част на краката. Ако имате травми в областта на раменете или врата, не трябва да правите планк.

Какво трябва да направите:

1. Легнете по корем на постелката и след това се вдигнете, а за опора използвайте само пръстите и предната част на ръцете.

2. Стегнете мускулите на цялото тяло и се опитайте да глътнете корема си. Задръжте се в тази позиция до 15 секунди.

Другото упражнение, което експертите съветват да правите, е да клекнете и се облегнете на стена с изправен гръб. Така ще стегнете мускулите в долната част на тялото, особено тези на дупето и краката.

Какво трябва да направите:

1. Застанете на около 60 см от стената.

2. Наклонете се назад докато гърбът ви се опре на стената и започнете леко да клякате докато бедрата ви образуват прав ъгъл със пода. Не отлепяйте гърба си от стената.

3. Опитайте се да стегнете мускулите на краката и задръжте тази позиция до 15 секунди.

Експертите напомнят да дишате нормално по време на всяка позиция, за да захранвате мускулите с кислород.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.