Избягвайте 12 храни, които могат да доведат до запушване на артериите

Когато става въпрос за сърдечно здраве, вероятно вече знаете, че придържането към здравословна диета и избягването на нездравословни продукти е добро начало, но понякога може да бъде доста по-сложно, отколкото предполагате. Много храни, които консумирате всеки ден и смятате за полезни, всъщност причиняват вреди на сърцето. Поради тази причина е важно да знаете кои от тях трябва да избягвате и защо да го правите.

Представяме ви 12 храни, способни да доведат до запушване на артериите.

  1. Червено месо

Месото, което има червен цвят в сурово състояние, като агнешко или телешко, не е най-полезното за вашето сърце. Проучване показва, че хората, които приемат този хранителен продукт всеки ден, имат високи нива на триметиламин N-оксид - химично вещество, свързано със сърдечни заболявания. Друго изследване установява връзката между редовната консумация на червено месо и риска от сърдечен удар или инсулт.

  1. Консервирани супи и зеленчуци

Консервираните супи и зеленчуци изглеждат като удобен начин да добавите повече хранителни продукти към вашата диета, но те съдържат много сол, особено ако са придружени от сос или бульон. Прекомерното количество натрий повишава кръвното налягане и намалява достъпа на кислород към сърцето, увеличавайки риска от инфаркт. Много консерванти, използвани в тези консерви, могат да бъдат вредни, а една популярна добавка за супа, мононатриев глутамат или МНГ, се свързва със сърцебиене.

  1. Замразени храни

Замразените храни са евтини, удобни и с ниско съдържание на калории. Въпреки това, повечето от тях имат високи нива на натрий, използван за овкусяване, както и консерванти. Хората трябва да приемат близо 2000 милиграма натрий дневно, но много замразени храни съдържат половината от него в една порция.

  1. Деликатесни меса

Деликатесните меса, които са консервирани или овкусени с повече сол, като италиански или болонски салам, обикновено изобилстват от наситени мазнини. Те могат да повишат нивата на холестерол, който да доведе до натрупване на мастни отлагания и повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Въпреки че съществуват опции с ниско съдържание на мазнини, деликатесните меса обикновено не са здравословни заради високите нива на сол.

  1. Сметана

Сметаната за кафе често съдържа частични хидрогенирани масла, общ източник на трансмазнини, които могат да повишат нивата на холестерол. Ако не харесвате чисто кафе, добавянето на растително мляко към него е по-здравословна алтернатива.

  1. Тестени изделия

По принцип, десертите трябва да се консумират умерено, но тестените изделия, като пайовете, могат да бъдат доста притеснителни заради трансмазнините. Един доклад установява, че съществува положителна корелация между сърдечносъдовите заболявания и транс мастните киселини. Много тестени изделия съдържат захар. Тя може да окаже натиск върху сърцето, ако се консумира без мярка. Освен това, подсладителят е богат на глюкоза 6-фосфат, който може да понижи сърдечните функции до ниво на сърдечна недостатъчност.

  1. Сладолед

Сладоледът повишава нивата на холестерол. Само 1/2 чаена чаша от него съдържа 4 грама наситени мазнини. Това е повече от 1/4 от препоръчителния дневен прием за възрастен човек. Забележка: става въпрос само за ванилов сладолед - останалите вкусове могат да съдържат още повече.

  1. Пържена храна

По принцип, пържената храна е вредна за здравето, защото създава предпоставка за образуване на трансмазнини. Само в 100 грама пържено пиле има толкова холестерол, колкото в 11 лентички бекон. От друга страна, пилешките гърди на скара са чудесен източник на протеини, които могат да помогнат за изгаряне на излишните мазнини.

  1. Газирани напитки

Проучване твърди, че редовната консумация на газирани напитки, подсладени със захар, може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания. Дори диетичните не са по-добри. Други изследвания показват, че колкото по-често се употребяват подсладени газирани напитки, толкова по-висок е рискът от инсулт и сърдечносъдови заболявания.

  1. Мак-едн-чийз (макарони със сирене по американски)

Мак-енд-чийз съдържа сол и наситени мазнини, както и калории, които могат да окажат негативно въздействие върху здравето на сърдечносъдовата система. Поради тази причина, опитайте да направите някои промени, докато приготвяте ястието, като например да замените обикновените сирена и пресни млека с нискомаслени или обезмаслени.

  1. Черен дроб

Дори храни, които имат ползи за здравето, могат да бъдат вредни за кръвоносните съдове. Черният дроб е богат на желязо. Но неговата прекомерна консумация може да повиши нивата на холестерол. В допълнение, половината от мазнините, открити в част от този хранителен продукт, са наситени. И накрая, черният дроб често се приготвя чрез пържене, което, както споменахме по-горе, може да увеличи риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

  1. Котидж сирене

Това, че храната не е солена, не означава, че не съдържа натрий. Котидж сиренето например изобилства от него. Натрият повишава кръвното налягане, а някои изследователи твърдят, че това е напълно достатъчно, за да противодейства на по-здравословните аспекти на храната, като високите нива на калций.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.