Избягвайте тези 3 храни на обяд

За много голяма част от хората днес терминът обяд се асоциира с промеждутъка от 1 час, в който може да изоставят служебните задължения и да се нахранят. В повечето случаи дори този процес изисква оставане в офиса или хапване на нещо бързо на крак. Точно тази група хора често не разполагат с възможност да разчупят ограниченията на офисното хранене и посягат към храни, които са най-достъпни.

Обядът обаче е не просто хранене, а удовлетворяване на физиологичните нужди на тялото от разнообразни хранителни вещества. Това е основното хранене през денонощието с ключова роля за енергийния ни баланс. Затова трябва да включва не най-достъпните, а най-пълноценните храни.

Това изисква много от храните, които обичайно консумираме на обяд, да отпаднат от менюто ни.

Паста
Всички типове макаронени изделия, подплатени с много вкусни сосове, създават усещане за ситост и удовлетвореност – един много типичен ефект на рафинираните бързи въглехидрати и трансмазнините. Освен него обаче пастата води до много бързо изчерпване на енергийния запас и ускорява появата на умора и сънливост – ефект, който често съсипва производителността ни в следобедните часове. Ако обедната ви почивка не е 2 часа и ако нямате възможност за кратки дремки следобяд, не включвайте паста в обедното си меню.

Зеленчукова супа
Супите от пресни зеленчуци са сред най-полезните храни по отношение на високото съдържание на всякакви витамини и микроелементи и много ниската си калоричност. Те са много добър избор за вечеря, особено при нужда от редуциране на теглото. Изборът единствено на зеленчукова супа за обяд обаче е сред най-неоправданите решения. Причина за това е точно ниската калоричност и липсата на достатъчно протеини в тези супи. Така засищащият им ефект е много кратък и е невъзможно да поддържаме енергийния си запас на ниво през целия следобед. В такива случаи често компенсираме лекия обяд със следобедна закуска, чиято хранителна стойност е по-скоро негативна.

Градинска салата
Това е може би най-предпочитаният обяд от хората, придържащи се към здравословното хранене. Но и най-грешният, когато се консумира самостоятелно. Ако не е избор, наложен от борбата с прекомерно затлъстяване, само салата на обяд няма как да засити здрав човек, независимо от пола. Тя не съдържа нито достатъчно калории, нито протеини, за да ни държи сити след обяд и подобно на супите често повишава склонността ни да компенсираме с много калорична следобедна закуска. И салатите, и зеленчуковите супи обаче са изключително подходящ избор за гарниране на основно ястие, съставено от крехко пилешко, пуешко или свинско месо.

Изобщо няма да се спираме на бургерите, дюнерите и другите подобни фаст фууд продукти, защото липсата на каквато и да било здравна полза от редовната им консумация е всеизвестна. Дори най-кратката обедна почивка не е толкова кратка, че да не предложи възможност за намиране на алтернатива на този тип храни.

Източник: plus.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.