Зоонози: болести, които ходят по животните, но засягат и хората

Хората живеят около животни от векове. Има си непренебрежима причина за това. Те не само ни карат да се чувстваме добре, ами действително допринасят за нашето здраве. Между всички ползи, хората, които държат домашни любимци, се отличават с по-ниски нива на холестерол и по-ниско кръвно налягане. От друга страна обаче, домашните любимци и дивите животни не са


защитени от болести
, а някои могат да бъдат изключително опасни.

Болестите, предавани от животни на хора, се наричат зоонози. Те идват от гигантски плъхове и пухкави зайчета. Идват от сладки котета и страховити питони. Независимо дали животното е приятел, храна или враг, то може да носи сериозна заплаха за човешкото здраве.

Има поне 39 важни болести, които хората могат да хванат директно от животно. Налице са поне 48 болести, които хората могат да лепнат от буболечка, ухапала инфектирано животно. Не на последно място, съществуват поне 42 сериозни заболявания, които покосяват хората, погълнали заразена от животни храна и вода.

Някои са стари: бяс, бубонна чума, хранително отравяне. Други са се появили съвсем наскоро: маймунска вариола, западнонилски енцефалит, легионелоза. И някои, като силно смъртоносния птичи грип, представляват източник на страх, въпреки че все още не са се разпространили сред хората.

Ако попитате някого като цяло коя е най-притеснителната зооноза, вероятността човек да се сети за бяс е много голяма. Бяс е нещо, от което се страхуваме, и нещо, което често е по новините. Но по отношение на риска, това е една от зоонозите, която е важна поради нейната сериозност като инфекция, а не с оглед на честотата й на поява. Други подобни болести са: туларемия, чума, маймунска варицела, листериоза, антракс.

От друга страна, отбелязват специалистите, имаме животински болести, които са важни заради своята честота на поява, а не непременно заради своята фаталност. Такава, например, е треската от одраскване от котка (позната на учените като доброкачествена лимфоретикулоза). Друга болест, която обича да ходи по котките и да засяга хора, е токсоплазмозата. Намираща се обикновено в животинските изпражнения, бактерията кампилобактер е друг агент, който застрашава човешкото здраве. Можем да продължим със салмонелата, тенията, криптоспорите, трихофитията и много други.

 

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.