Здравословно хранене – 6 храни за силен метаболизъм

Дори ако като цяло разбирате, че храните, които ядете, влияят пряко на вашето благосъстояние, чудили ли сте се защо е така? Това се свежда до метаболизма, който отговаря за всички химични реакции, които се случват в тялото ви. Тези реакции, които протичат в клетките, са необходими за производството на енергия. Терминът „метаболитно здраве“ се отнася до това колко добре организмът ви генерира тази енергия. Междувременно терминът „метаболитна скорост“ описва от колко калории се нуждае тялото ви, за да изпълнява функции, поддържащи живота.

И докато „здравословният метаболизъм“ често се обсъжда по отношение на теглото, не става дума само за числото на кантара. Здравословният метаболизъм е от решаващо значение за вашето благополучие и в крайна сметка за дълголетието. Ако някой има здрав метаболизъм, това означава, че може да смила храната и да абсорбира хранителни вещества, без да изпитва проблеми като възпаление или високо кръвно. Това е жизненоважно за предотвратяване на метаболитни заболявания, като диабет тип 2, инсулт и сърдечносъдови проблеми.

Има много фактори, които влияят на вашето метаболитно здраве. Това включва семейна история и генетика, за които не можете да направите нищо. Но други аспекти – включително начинът на живот и фактори на околната среда – могат да бъдат променени, което дава възможност да повлияете на вашето метаболитно здраве и да държите дългосрочните здравни проблеми на разстояние. И това включва вашата диета. Това, което ядете, играе водеща роля за вашето метаболитно здраве. Има редица здравословни, полезни храни, които засилват метаболизма, както и такива, които могат да бъдат вредни за метаболизма, ако се консумират в излишък.

Най-просто казано, храната е изключително важна, с пряко въздействие върху краткосрочното и дългосрочното здраве и цялостната продължителност на живота. Някои храни имат способността да намаляват възпалението, защото са богати на омега-3 мастни киселини, а междувременно други са богати на антиоксиданти, които минимизират оксидативния стрес и увреждането на клетките.

Ако искате да се храните по начин, който оптимизира метаболизма, даването на приоритет на растителните храни е едно от най-добрите неща, които можете да направите. По-долу изброяваме някои храни, които засилват метаболизма.

6 храни, които засилват метаболизма

  1. Тъмни листни зеленчуци

Ако все още не сте запалени по чипс от кейл или смути със спанак, следният факт може да промени мнението ви.

Според лекари и диетолози, тъмните листни зеленчуци са от решаващо значение за поддържането на здравословен метаболизъм. Това се дължи на високото им съдържание на магнезий и желязо, които са много важни за тялото минерали. Магнезият е от съществено значение за всяка произвеждаща енергия химическа реакция в тялото. От друга страна, желязото помага за преноса на кислород до всички клетки. Те използват кислорода, за да произвеждат енергия и да поддържат функцията на различни органи, включително мозъка и сърцето.

За да извлечете максимума от листните зеленчуци, комбинирайте ги с храни, богати на витамин С – домати, лимони или картофи – което спомага за оптимизирането на усвояването на желязото.

  1. Плодове

Плодовете са едни от най-добрите храни за метаболитно здраве, защото са пълни с антиоксиданти – полезните молекули, които неутрализират свободните радикали. Диета, богата на антиоксиданти, е от ключово значение, защото свободните радикали са вредни съединения, които причиняват оксидативен стрес, увеличават риска от хронични заболявания и съкращават живота.

Плодове, като портокали, грейпфрути, киви, ананас, ягоди, манго, гуава и папая, са богати на витамин С, който е мощен антиоксидант. Той подпомага усвояването на желязо, което е важно за здравословния метаболизъм.

  1. Чай

Независимо дали предпочитате матча, ърл грей или обикновен липов чай, пиенето му е отличен начин да подпомогнете метаболизма си. Според диетолози и лекари, напитката съдържа антиоксиданти, наречени катехини. В допълнение към потискането на оксидативния стрес и клетъчното увреждане, те помагат за регулирането на кръвното налягане, засилват метаболизма и разграждат мазнините.

Освен това, кофеинът в много чайове ще повиши енергията ви, позволявайки ви да изгаряте повече калории през целия ден. Зеленият чай, по-специално, е чудесен вариант за стимулиране на метаболизма.

  1. Люти чушки

Ако обичате люто, вашият метаболизъм ви харесва. Лютите чушки съдържат съединение, наречено капсаицин, което им придава огнения вкус и ги прави доста добри за здравето ви. Според проучване от 2019 година, капсаицинът има благоприятен ефект върху сърдечната функция и общото възпаление. Всъщност същото проучване установява, че приемът на лют червен пипер поне четири пъти седмично може да помогне за предпазване от болести, свързани със сърцето.

  1. Храни, богати на фибри

Вече споменахме плодовете, които засилват метаболизма, но други богати на фибри храни от семействата зеленчуци, боб и ядки също са полезни. Увеличаването на общия им прием може да подобри метаболитното здраве.

Храни с високо съдържание на фибри, като броколи, ябълки и ядки, отнемат повече време за дъвчене и ви държат сити за по-дълго време. Това помага за предотвратяване на преяждането, което може да стресира системата, да причини възпаление и да затрудни поддържането на здравословно тегло. Фибрите също така отнемат много време за смилане, което означава, че тялото ви трябва да работи повече, за да ги разгради.

Това обаче не е всичко. Фибрите също са от съществено значение за справяне с възпалението, нивата на холестерол, кръвна захар и здравето на червата. Всички те могат да поддържат здрав метаболизъм.

  1. Вода

Да, знаем, че водата не е храна, но тя също попада в този списък. Както се оказва, нямате нужда от скъпи и специални напитки или хранителни продукти, за да задвижите метаболизма си. Простото пиене на достатъчно вода може да направи чудеса и има основателна причина.

Тялото се състои от 60% вода, като тя е от съществено значение за безброй функции, включително пренасяне на кислород до клетките, премахване на отпадъците, регулиране на телесната температура и други. Именно затова тялото се нуждае от правилна хидратация всеки ден, за да функционира оптимално и да подпомага здравословния метаболизъм.

Храни, които забавят метаболизма

Въпреки че всички храни имат своето достойно място в една балансирана диета, някои от тях могат да забавят метаболизма ви, ако се консумират в излишък. Тук са включени ултрапреработените храни, които са пълни със захар и „лоши“ мазнини като наситени и трансмазнини. Не само че тези продукти обикновено имат малка хранителна стойност, но те могат да причиняват скокове на кръвната захар и нежелано натрупване на мазнини, което може да има пагубен ефект върху вашия метаболизъм.

Храните, които забавят метаболизма ви включват чипсове и снаксове, бисквити и десерти, рафинирани зърнени продукти, като бял хляб и паста, подсладени със захар напитки, пържени и мазни храни.

Животът без бисквити и тестени изделия би бил доста скучен, така че никой не ви моли да ги изхвърлите напълно от диетата си, но прекомерният им прием води до рискове за метаболитното ви здраве. Хапвайте ги умерено и пазарувайте внимателно.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.