За стегнат корем – силова тренировка или джогинг?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Желанието за топене на мазнините около корема е сред най-честите причини да се насочим към фитнеса. Позитивният ефект обикновено е налице, но колко бързо ще настъпи той, зависи основно от правилния избор на типа физическо натоварване.

Той обикновено се свежда до 2 типа активности – силови тренировки или бягане (джогинг). И двете носят своите ползи, но ефективността им по отношение топенето на мазнините около корема е различна.

Основна цел на спортуващите, които искат да стопят излишните мазнини около корема и да стегнат мускулатурата си, е да горят максимално количество калории. Осеммесечно проучване сред 200 души със затлъстяване в областта на корема и талията показва, че джогингът е много по-ефективен за горене на калории от силовите тренировки.

За да оцени потенциала на двата типа тренировки за топене на коремните мазнини, проучващият екип разделя участниците на 2 групи. Първата група бяга по 20 км седмично, а втората провежда по 3 силови тренировки седмично със съответните серии от натоварвания.

След осем месеца се оценява процентът на стопените висцерални мазнини – тези дълбоко под кожата в областта на корема, около черния дроб и други важни органи. Именно висцералните мазнини се асоциират с най-висок риск от хронични здравословни проблеми – инсулинова резистентност, диабет, високо кръвно и др. В рамките на осем месеца се установява сериозно стопяване на висцералните мазнини при хората, разчитащи на бягането, а ефектът при тези, придържащи се към силови тренировки, е много по-слаб.

Тези резултати са причина проучващият екип да посочи аеробните упражнения като водещо и най-надеждно средство за топене на излишните мазнини в областта на корема и талията. С този тип упражнения горят с около 70% повече калории за единица време, отколкото със силови тренировки. Силовите тренировки обаче носят по-слаб ефект в това отношение, но остават водещ избор за хората, които целят укрепване на мускулатурата и натрупване на допълнителна мускулна маса.

Освен бягането, за топенето на мазнините на корема може да се разчита и на други аеробни упражнения като плуване, скачане на въже, каране на колело и др.


 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.