Защо трябва да се откажете от белия хляб

Белият хляб е една от основните храни на много домакинства. Той се съчетава с почти всички продукти и приготвянето му под формата на филии е лесно. Разнообразието от този продукт е голямо и той е леснодостъпен в магазините и като цена и като наличност, което също го прави доста предпочитан продукт. И въпреки тези плюсове, белият хляб не е сред най-полезните храни и през последните години започна да има много алтернативи с по-здравословни предимства.

Как се създава белият хляб

За направата на бял хляб пшеничното брашно се избелва с помощта на различни химикали, което прави брашното да изглежда бяло. Химикали като бензоил пероксид, хлорен диоксид и калиев бромат се добавят към брашното, последвано от рафинирано нишесте. Тези химикали се използват в малко количество, което не е опасно за здравето.

Хранителна стойност на белия хляб

Съдържанието на калории във всички видове хляб е почти еднакво. Разликата е главно в съдържанието на хранителни вещества. Филия бял хляб съдържа 77 калории, но има висок гликемичен индекс. Тъй като белият хляб е силно обработен, съдържанието на хранителни вещества в него е много ниско.

Ето някои негативни ефекти от ежедневното ядене на бял хляб:

Висока кръвна захар

Белият хляб има висок гликемичен индекс, което означава, че бързо освобождава глюкоза и може да повиши нивото на кръвната захар. Консумирането на бял хляб е особено вредно за хората, страдащи от диабет, тъй като внезапните колебания в нивото на кръвната захар могат да бъдат опасни. Постоянната висока глюкоза в кръвта може да накара тялото ви да влезе в хипергликемично състояние. Това състояние може да доведе до сериозни здравословни усложнения като сърдечносъдови заболявания, увреждане на нервите и бъбречна недостатъчност.

Повишено тегло

Ако искате да поддържате телесното си тегло в норма, тогава извадете белия хляб от списъка си с хранителни стоки. Белият хляб може да допринесе за увеличаване на теглото заради съдържанието на рафинирани въглехидрати. Те повишават нивото на захарта в кръвта ви, което обикновено не се използва веднага. В крайна сметка тялото съхранява цялата излишна глюкоза, присъстваща в телесните мазнини, което води до наддаване на тегло. Високите нива на кръвната захар също могат да увеличат апетита ви за захар, което може да саботира вашата цел за отслабване.

Промени в настроението

Храната, приготвена от бял хляб, може да е вкусна, но може да повлияе негативно на настроението ви. Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установява, че консумацията на бял хляб може да доведе до депресия при жени над 50-те години. Също така може да провокира промени в настроението, умора и други симптоми на депресия.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.