Защо се страхуваме от зъболекари и как да се справим със страха?

Всеки има някаква страшна история или преживяване в главата си свързано с посещение в денталния кабинет. Повечето хора още от ранна детска възраст имат лош опит с дентален лекар. Това преживяване оставя трайно усещане за неприятност и очакване на болка, влезем ли в кабинета.


Проучване разкрива, че голяма част от популацията има страх от посещение в дентален кабинет, но около 12% от възрастното население имат дентална фобия.

Няколко съвета за справяне със страха от дентална манипулация:

-Отпуснете се на стола и не изпускайте контрол над ситуацията. Работете върху това, което ще ви позволи да бъдете спокойни на стола и го споделете на вашия стоматолог. Ако пожелаете почивка, предупредете денталния си специалист и при даден знак от вас, той ще спре;

-Обсъдете страха и раздразнението от посещенията в денталния кабинет със стоматолога си;

-Напишете емайл на вашия стоматолог или поговорете с него. Споделете за всички неща, които ще ви провокират да се чувствате комфортно на стола и ще спомогнат за ефективността на работата на специалиста;

-Ако стоматологът пренебрегне някои от вашите молби, просто потърсете друг специалист, на когото бихте имали доверие. Стоматологичните манипулации се базират на доверието между пациент-лекар;

-Вземете със себе си приятел, роднина или любим човек;

-Опитайте се да мислите за приятни неща, докато сте на стоматологичния стол. Психолози съветват да редите пъзели в главата си или пък да правите планове за седмицата, или за почивката, която ви предстои;

-Не забравяйте, че не сте сами, не се чувствайте неудобно.

Денталните манипулации и техники се подобряват с годините и все повече се модернизират, за да могат да причиняват все по-малко болка на пациента.

Психологическа помощ

Преди 20 години Тим Нютон, професор по психология, създава школа в Лондон за лечение на дентална фобия. Някои от неговите пациенти са били толкова ужасени от мисълта за посещение при дентален специалист, че не били търсили дентална помощ от 40 години. Професор Нютон прилага когнитивна поведенческа терапия и други психологически техники за справяне със страха и фобията.

Страх и нежелание
 
Има хора, при които страхът от зъболекари е много дълбоко поставен. Това са най-често хора, страдащи от деменция или аутизъм. Една от техниките, с която част от зъболекарите успяват да се преборят с подобни пациенти, е на първоначалното демонстриране. Лекарят обяснява и показва на пациента това, което ще бъде извършено в устата, но първо извън нея. Като обясненията е желателно да не се случват на денталния стол, а в неутрална за пациента позиция и място в денталния кабинет.

Оказва се, че децата израстнали през 60-те и 70-те години на 20-ти век са част от кръговрата на машинния натиск и амалгамените обтурации. Това неминуемо оставя трайни негативни спомени у тях, проявяващи се и на по-късна възраст. Затова съществуват лекарите по детска дентална медицина, те са хората, които знаят как да позитивират децата и да изградят у тях доверие и желание да посещават денталния кабинет.

Не е изненада, че често се натрупва - страхът от дентални манипулации, високата цена, възможността за замяна на денталния инструментариум със собствени аналози. Това увеличава процента на хората, които сами решават да си извадят зъб или да залепят част от зъба си с моментно лепило. Не са малко случаите, които демонстрират подобни ситуации.

Не бива да се пренебрегва денталния труд и да се забравя, че преди всичко до вас стои човек, а не просто „страшен“ зъболекар.


Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.