Защо някои хора ги боли повече от други

Често срещан сценарий е две приятелки, които искат да си направят татуировки. Първата сяда на стола и след час е вече с татуировка, втората приятелка сяда и с първото убождане от

иглата се отказва от намерението си.

И двете са подложени на една и съща болка. Защо първата успява да си направи татуировка, а втората – не? И което е по-важно, може ли да се направи нещо, с което да се помогне на всички хора, които изпитват по-силна болка от другите.

Болката е най-честият симптом, от който страдаме, на който обръщаме внимание и който докладваме най-често на лекар. При нормални условия болката е механизъм, чрез който тялото ни предупреждава за настъпващо увреждане.

За съжаление, хората се различават не само по способността да разпознават, търпят и отговарят на болката, но също и по това как я описват и как реагират на лечение. Това прави трудно лечението на болката при различните хора. Но защо болката не е еднаква при всички хора?

Причините обикновено са комплексни – физиологични особености, заобикаляща среда, генетични фактори. Болезнените преживявания през целия ни живот се случват на фона на гени, които ни правят повече или по-малко чувствителни на болката. Но нашето психично и физическо състояние, предишен опит – болезнен или травматичен, а също и околната среда може да повлияят отговора ни към болката.

Ако учените успеят да разберат какво прави хората повече или по-малко чувствителни на болка при всяка ситуация, то тогава те ще успеят да намалят страданието на много хора по света. Лекарите ще могат да преценят на кой пациент какво количество обезболяващо да се даде, което ще успокоява болката и пациентът ще се чувства комфортно и ще се възстанови по-бързо.

Първите проучвания на генетиката на болката са със семейства с много рядко състояние, при което липсва болково усещане. Един от хората с такъв синдром бил част от пътуващо шоу, в което участвал като „човека, който не изпитва болка“. По-късно се разбрало, че това е генетична аномалия. Отсъствието на болка може да бъде опасно за тялото ни.

 

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.