Защо никога не бива да принуждаваме децата си да се хранят?

Родителите често се оплакват, че децата им се хранят недостатъчно обилно или пък нездравословно.

Знаейки, че семейството играе основна роля в хранителното поведение на малчуганите, важно е да не се допускат грешки, които да им повлияят отрицателно.

Например, всяко трето семейство притиска децата си да се хранят повече, а наистина е време да се откажем от класическата идея „колкото повече, толкова по-добре“.

Bright Side разяснява защо експертите се обявяват против принудителното хранене:

Децата може да не получат шанс да развият здравословна връзка с храната

Децата трябва да имат шанс да развият интуитивно хранене и да са в състояние да разберат кога са гладни и кога сити. За да се насърчи развитието на нормално хранително поведение, за тях е важно да могат да решат колко искат да ядат, както и да спрат в момента, в който тялото и умът им са напълно удовлетворени.

Храненето се превръща в барометър на успеха

Храненето е естествен процес и няма нужда да хвалите малките деца, че го правят добре, защото когато го правите, излишната похвала само ги кара да се чувстват по-несигурни. Друга грешка, която родителите правят, е да се карат на децата, ако не са изпразнили чиниите си, което също е вредно за развиващите се хранителни навици.

Ако искате, можете да коментирате вербално действията на детето си, като кажете нещо от рода на: „О, виждам, че не си докоснал обяда си. Има ли нещо нередно?"

Отнемате контрола на детето върху собственото му тяло

Докато се опитвате да се уверите, че вашето мъниче се храни достатъчно, е добре да се фокусирате върху вашия авторитет, а не върху популяризирането на здравословен избор на храна.

Специалистите предлагат да се практикува „автономна подкрепа“, като се даде възможност на децата да се саморегулират, да правят избор и сами да си създават граници при взаимодействието с храната.

Връзката между тялото и мозъка може да отслабне

Когато ядем, мозъкът получава сигнали от храносмилателните хормони, засилвайки чувството за ситост. А когато родителите не позволяват на децата да слушат мозъка си, учените предупреждават, че това може да доведе до дългосрочни проблеми.

Преяждането - и в резултат на това затлъстяването сред децата, е свързано с вложени когнитивни функции.

Увеличава се рискът от затлъстяване

Всяко пето дете страда от затлъстяване, като просто поставя храна в устата си - резултат от принуда или емоционално изнудване. Проучванията показват, че сервирането на прекалено големи порции на децата и принуждаването им да ядат повече, отколкото желаят, е често срещана причина за преяждане и наднормено тегло.

Децата могат да намразят здравословната храна

Ако опитът с храната, която родителите предлагат, е отрицателен, тогава има шанс детето да я избягва, превръщайки се в особено придирчиво на масата.

Поради естествения страх от непозната храна, нормално е децата да отказват да ядат някои продукти в началото и когато им се оказва натиск, има голяма вероятност асоциацията с този продукт да бъде отрицателна. Така хлапето може да развие отвращение към здравословните храни, които родителите му предлагат.

Насажда се чувство за вина, свързано с изхвърлянето на храна

Макар че хранителните отпадъци са огромен проблем, позоваването на нещо толкова трагично, като световния глад, няма да доведе до внезапното изчезване от чинията на последната хапка броколи, а само до разочарование.

Източник: profit.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.