Защо не можем, а и не трябва да спим на празен стомах?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Да се заспи на празен стомах е трудно, понякога невъзможно. Гладът може не само да затрудни заспиването, но и да наруши съня ни. Въпреки това лягането на празен стомах се предпочита като средство за подпомагане на отслабването и превенция на затлъстяването. Доколко обаче това си струва пред риска от влошаване качеството на съня?

Според експертите сънят на празен стомах не само е непълноценен, но може и да доведе до сериозни последствия в дългосрочен план.

Празният стомах и чувството за глад не са стандартни състояния на организма. Поради това в такива ситуации към мозъка се изпращат редовни сигнали, чиято цел е да го поддържат активен и на щрек.

Така се обяснява фактът, че заспиването на празен стомах е толкова трудно – мозъкът не може да си позволи да се изключи в условията на необичайна за организма ситуация. Това не само затруднява заспиването, но и не може да подсигури спокоен, достатъчно дълъг и най-важното – пълноценен сън.

И това не е всичко. При сън на празен стомах се забавя метаболизмът, преустановява се изграждането на мускулна тъкан, организмът се опитва да си набави енергия чрез разграждане на протеини, а в допълнение през нощта се повишават нивата на хормона на глада грелин. Така, на сутринта апетитът е изострен и вероятността от преяждане е най-висока. В дългосрочен план спането на празен стомах повишава риска не само от хронични проблеми със съня, но и от затлъстяване.

Дори временното влошаване качеството на съня, независимо от причината, бързо разстройва биологичния часовник и отключва порочен цикъл, в който проблемите със съня вървят единствено към влошаване. От ключово значение е да се предприемат навременни мерки за подобряване качеството на съня, а ако не се подобрят хранителните навици преди лягане, това няма как да бъде постигнато.

На база на тези данни експертите препоръчват вечерята да не се пропуска при хора, изпитващи хронични проблеми със съня. Като допълнителна подкрепа за по-лесно заспиване те може да разчитат и на приема на храни, улесняващи заспиването. Това са продукти, богати на триптофан или естествени източници на хормона на съня мелатонин. 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.