Защо настроението ви се мени и как да се справите с това

Промените в настроението са нещо нормално, когато се случват от време на време. причините за тях са много - от недоспиване, глад, предместруален спимптом, стрес, преумора, прекаляване с енергийни напитки, прием на алкохол и т.н. Те засягат, както жените, така и мъжете. Добрата новина е, че ако сте наясно с причината, можете бързо да преборите прилива на раздразнение, гняв, апатия или тъга.

Влияят ли хормоните на поведението?

Тийнейджъри и хормони

Тийнейджърите изпитват промени в настроението, вследствие на “наместването” на хормоните им по време на пубертета.. Тези еволюиращи хормонални системи могат да нанесат поражения на мозъка на младия човек и да доведат до чести нервни изблици, депресивни състояние и дори апатия.

Жени и хормони

Жените изпитват промени в настроението два пъти по-често от мъжете поради обстоятелства, свързани с пола им, като предменструални проблеми, бременност и менопауза. Хормоните играят основна роля в менталния баланс и пряко се отразяват на настроението и поведението.

Други причини за промени в настроението

В допълнение към хормоните, психологически фактори като минали психични заболявания, стрес, минали травми, проблеми в отношенията и справяне с нови промени могат да причинят промени в настроенията както на мъжете, така и на жените. Поведенчески фактори, като тютюнопушене, преяждане, неправилно хранене, липса на упражнения и здравни фактори като диабет, сърдечни заболявания, рак, лупус и заболявания на щитовидната жлеза също могат да повлияят на промените в настроенията и при двата пола.

Как да овладеете максимално промените в поведението си

  1. Осъзнайте своите “тригъри”

Тригърите са стимули, които могат да променят настроението ви. Понякога това може да е само появата на един човек, чуването на някоя песен, която ви връща към лош спомен или дори мисълта за нещо, което ви изнервя. Също така гладът, безсънието или наближаването на цикъла са неща, които можете да засечете и да предвидите как ще се отразят на настроението и поведението ви и да вземете съответните мерки.

  1. Физически упражнения

Един от най-добрите начини да преборите негативните емоции, които ви обземат е със спорт. Физическото натоварване фокусира цялата енергия на тялото в това да се справи с натоварването и ви помага да се абстрахирате и да забравите неприятните мисли.

  1. Сменете фокуса

Усетите ли, че се изнервяте или натъжавате за нещо, бързо се разсейте с друга мисъл. Можете да се захванете с някаква работа, ако умственото ви състояние го позволява, или пък да си пуснете някоя любима песен Музиката има терапевтични свойства и веднага ще промени посоката на мислите ви.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.