Защо е вредна майонезата ?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Яйца, оцет и олио, или друга растителна мазнина – това е основният състав на майонезата, независимо дали домашно приготвена, или купена. Какво тогава би могло да я превърне във вредна храна? Опасността в случая идва не от съставките, а от съотношението между тях.

Изчислено е, че поне 80% от съдържанието на майонезата се пада на мазнините в състава й. Дори да се ползва най-чистата и безобидна растителна мазнина, това е твърде голямо съотношение на фона на това какво количество майонеза ядем обикновено. 80% от него са чисти мазнини, по-голяма част от които са наситени и трансмазнини, и холестерол. Нещо повече – калкулацията показва, че 100 г майонеза съдържат грубо 700 ккал, идващи само от мазнините. Това означава, че една супена лъжица майонеза носи почти 100 ккал. Трудно е да си представим друг толкова калоричен сос или овкусител.

Така, дори минималните количества консумирана майонеза може да станат източник не само на излишни калории и мазнини, но и на други потенциално опасни вещества. Факт е, че в промишленото производство на майонеза често се включват и консерванти, оцветители или сгъстители, които също биха могли да крият здравен риск.

Основният риск, който прекомерната консумация на майонеза крие, е асоцииран с пораженията върху сърдечносъдовата система. Високото количество холестерол, наситени и трансмазнини е сериозен предразполагащ фактор за развитие на атеросклероза и последващите последствия – високо кръвно налягане, диабет, инфаркт и др. Изчислено е, че редовната консумация на продукти, богати на този тип мазнини, може да повиши дългосрочния риск за сърцето и съдовете с около 20%. Дори малкото количество редовно консумирана майонеза може да е опасно за здравето. Напомняме, че опасността при нея идва не от съдържанието, а от съотношението на съставките. С малко количество майонеза може да приемем много повече опасни мазнини, отколкото със същото количество други, богати на липиди хранителни продукти.

Все пак, факт е, че майонезата съдържа и полезни за здравето вещества. Макар и малко количество на общия фон, в състава на майонезата присъстват витамин Е, витамин К, калий, омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Тези нутриенти идват основно от яйцата, които задължително следва да са пресни. За да се набави достатъчно количество от тези безспорно полезни продукти обаче, трябва да се консумира голямо количество майонеза, с което вредите от нея биха били много по-отчетливи, отколкото ползите. На фона на направения анализ на състава й, експертите по здравословно хранене определят майонезата повече като вредна, отколкото като вкусна или полезна храна.


Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.