Тялото съдържа между 60 и 80% вода, затова тя е основният компонент в човешкото тяло. Правилото за прием е 30 мл вода на килограм тегло. Така, че ако тежите 70 кг, трябва да приемате поне 2 литра. Водата спомага за поддържане на баланс в тялото и за хидратацията. Подпомага храносмилането, циркулацията,

абсорбацията и отделянето – 4-те основни жизнени функции в тялото. Водата е важна още за:

Ускоряване метаболизма

Водата помага на хранителните вещества, хормоните и кислородът да се пренасят в различните органи и тъкани на тялото. Тя спомага за циркулацията и изхвърлянето на мъртвите клетки, отпадъците и токсините, както и за производството на жизнени хормони и ензими.

Поддържане на бъбречните функции

Водата спомага за изхвърляне на вредните токсини, които преминават през пикочния мехур. Научни изследвания доказват, че приемът на поне 10 чаши вода на ден, предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Водата е разтворител и не позволява солта и минералите да се натрупват в тялото, а да се разтварят и изхвърлят от тялото.

Поддържане на pH баланса

Водата спомага и за поддържане на баланса на pH в тялото. Оптималното pH ниво е 7,3-7,4. Ако киселинните нива се покачат, тогава витамините и минералите няма да се усвояват от тялото, а това ще доведе до сериозен недостиг. Така рН балансът трябва да се поддържа адекватно, за да се осигури здрава имунна система, но и добро енергийно ниво в тялото, за да функционират правилно органите.

Превенция от заболявания

Ревматоиден артрит: ставите непрекъснато получават триене и ако водата не се поддържа адекватно в тялото, може да се получи това заболяване.
Сърдечносъдово заболяване: водата спомага за предотвратяване на заболявания, свързани със сърцето, защото поддържа кръвообращението и хидратира кръвоносните съдове.
Мигрена, болки в гърба, киселини в стомаха, язва, гастрит: всички те се дължат на ниския прием на вода и на възпалителни реакции в тялото.

Поддържане на здрава кожа

Водата поддържа кожата гладка и стегната, като я тонизира и отстранява токсините от нея. Тя предотвратява всякакви деформации по кожата, като не позволява появата на пъпки, акне, черни точки, стареене и дори кожни алергии.

Важна за психическото здраве

Водата облекчава умората и подобрява настроението, тъй като е ефективна в превенцията от стрес. Когато в тялото има по-малко количество вода, започваме да чувстваме умора, а настроението се променя негативно. Ако урината показва концентриран жълт цвят, това значи, че тялото е недостатъчно хидратирано.