Защо децата трябва да ходят боси

В днешно време ни е трудно да си представим живота без обувки, но в зората на човешката история хората са ходели боси. С течение на времето обувките са били измислени, за да предпазват краката от наранявания и да ги държат на топло.

Но ако имате възможност, събуйте си обувките и се разходете боси по трева. Ще се изпълните с чувство на свобода и свежест. А и всеки ортопед ще ви каже, че при децата това е просто задължително всеки път, когато е възможно. Ето какви са ползите:

1. Масажира се стъпалотоПо стъпалата са съсредоточени множество биологично активни точки и терморецептори. Науката отдавна е установила, че по повърхността на човешкото стъпало са разположени точки, свързани с вътрешните ни органи и с жизнено важни центрове на човешкия организъм. Затова ходенето бос стимулира тези точки и ги масажира естествено.

2. Укрепват се мускулите

Ходенето бос увеличава силата и еластичността на някои мускули в долната част на тялото, особено на ходилата, краката и бедрата. Малките мускулчета, разположени в тези области, не се разтягат правилно, когато носим обувки. Ходенето бос освобождава напрежението от тези мускули, причинено от обувките.

3. Облекчават се ставните проблеми

Ходенето бос е полезно също така за различните стави на тялото заради правилния баланс. От неудобни обувки започват да болят не само краката, но и гърбът, и ставите. Ходенето бос предотвратява изкривяването на някоя става, което при децата е още по-важно, тъй като растат. 

4. Подобрява се цялостната поза на тялото

Ходенето бос има положителен ефект върху цялостната позиция на тялото, която се установява от най-ранна детска възраст. Неправилната поза от своя страна води до проблеми с гърба. Но пък ходенето бос подсилва тези мускули, като ги прави по-гъвкави.

5. Намалява се риска от деформация на краката

Никоя обувка не може да е толкова удобна, колкото е естествената кожа на крака. Дори номерът да е точен, дори изработката да е ортопедична, нищо не може да се сравнява с ходенето бос. Особено при малките деца. Специалистите казват, че стъпалото на детето се оформя до 7-годишна възраст, и са единодушни, че до този момент детето трябва да се насърчава да ходи босо винаги когато е възможно.

Бонус съвет и за възрастни, и за деца: При големи горещини ортопедите препоръчват да не ходите обути продължително време, тъй като тъкмо влажната тъкан, която преобладава във вътрешността на обувките, способства за растежа на гъбичките, които след това атакуват краката и ноктите. Този вид гъбични инфекции на краката (изключително неприятни и упорити) могат да бъдат лесно предотвратени, ако ходите боси, защото тогава краката дишат свободно.

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.