Захарта ни ограбва от поетите витамини и минерали

Повечето хора са наясно, че консумацията на твърде много захар и продукти, съдържащи захар може да доведе до повишена глюкоза (кръвна захар), нарушения в отделянето на инсулин и затлъстяване. С времето, те водят до развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и рак.

За съжаление, значително по-малка част от населението е запозната с факта, че излишните за тялото количества захар не само увеличават вероятността от развитието на хронични заболявания, но водят и до хранителни нарушения. Поради завишената глюкоза се понижава количеството витамини и минерали, което може да премине от кръвта в тъканните клетки.

Един от първите засегнати нутриенти, е жизненоважният витамин С. Човекът е един от малкото бозайници, които не са способни да произвеждат витамина в телата си и има нужда от редовният му прием. Както витамин С, така и глюкозата използват едни и същи механизми за транспорт в кръвта. Когато глюкозата е завишена обаче, тя се конкурира за транспорт с витамина, забавя и силно ограничава абсорбцията му от нуждаещите се тъкани и клетки.

Без достатъчно витамин С достигащ клетките, тялото страда от понижена имунна функция и потискане на тъканната регенерация. 

Магнезият е необходим на почти всеки орган в тялото. Той регулира нервните и мускулни функции, помага за производството на белтъчни молекули (протеини), ДНК, кости и др. Високите кръвна захар и инсулин, обаче, водят до ускорено отделяне на магнезий с урината, което ни му позволява да бъде ефективен дори при оптимален прием с храненето.

Сходно е положението и с калция с разликата, че той не само бива по-бързо изхвърлен от тялото при наличие на завишена глюкоза, но се потиска и неговото усвояване от организма. 

Хромът е метал, който присъства в микроскопични количества в човешкото тяло и е въвлечен именно в контрола над кръвната захар и метаболизма на хранителните вещества. Ако кръвната захар е твърде висока обаче, нивата на хром се понижават значително. Това води до още по-слаб контрол над глюкозата и по-нисък глюкозен толеранс, което води до скокове и падове на енергията и създава предпоставки за развитието на предиабет и диабет.

Източник: plus.bg  

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.