Засадете 4 лечебни растения в градината си

Природата ни предлага много натурални средства с разнообразни ползи за здравето. Ако разполагате с дворно пространство, лесно може да добавите няколко корена билки и подправки с ценни кулинарни и здравословни свойства. Така те винаги са под ръка, а вие ще се сдобиете с домашна билкова „аптека“.

Ето 4 растения, които е добра идея да отглеждате в градината си заради техните здравословни ползи.

  1. Алое вера
    Сокът от листата му е добре познат в козметиката и народната медицина. Гелът от алое е лесен за използване, понеже не е необходимо да се обработва, след като се извлече от растението. Той има много положителен ефект върху кожата, като помага при възпаления, наранявания, екзема, суха кожа акне и други раздразнения. Освен това алое вера може да се приема при храносмилателни проблеми, защото има много добри противовъзпалителни и облекчаващи свойства. Растението е сукулентен вид, което означава, че издържа на суша и може да вирее на по-бедна почва.
  2. Мащерка
    Това е целогодишна билка с малки ароматни листа, която лесно се отглежда на слънчеви локации. Тя е сравнително издръжлива, като в природата расте между скали и камъни при различни температури и условия. Нейният характерен аромат се дължи на високото съдържанието на веществото тимол, което има антисептични свойства. По тази причина билката може да се използва за изплакване на устата срещу лош дъх и афти. Освен това помага при възпалено гърло и ларингит.
    Едно от важните приложения на мащерката е при инфекции на дихателните пътища. Тя се използва за облекчаване на бронхит, секрети, астма и кашлица. За деца може да смесите 1 чаена лъжица от билката с 1 чаена лъжица мед.
  3. Ехинацея
    Тя е известна с имуностимулиращите си свойства, като помага на тялото да се справи по-лесно с бактерии и вируси. Нейните цветове се използват за приготвянето на полени чайове срещу грип и настинка. Тинктурата може да бъде още по-ефикасна, като за нея се накисват цветя или корени (може и заедно) чист концентриран алкохол. Оставете за 4-6 седмици, след което прецедете. Ехинацея е добре да отглеждате на слънчево място в градината.
  4. Мента
    Билката съдържа вещество ментол и активни съставки, които са полезни за кожата, стомаха и дихателните пътища. Ментата има антибактерални и противовъзпалителни свойства и може да се използва като чай и тинктура за мазане. Тя помага при храносмилателни проблеми и газове, както и за поддържане на устната хигиена. Когато пътувате може да носите няколко листа мента, защото вдишването на аромата им облекчава и предотвратява прилошаването. Също така при кожни възпаления и изгаряния може да направите лапа с мента, за успокояване и охлаждане на зоната. Добре е растението да се гледа върху добре напоявана почва.

 Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.