Запушен нос? Няколко начина, с които да спим по-добре

Ако сте болни, сънят е една от най-важните стъпки по пътя на възстановяването. Достатъчното часове спане позволяват на тялото по-бързо да се справи с инфекциите и да подсили имунната система. Но в състояние на грип, един от симптомите е запушен нос, който понякога ни пречи на здравия сън.

Грипоподобните симптоми могат да се проявяват от 7 до 10 дни, ако е обикновена настинка или до две седмици, ако сте заразени с грип. Независимо от какво страдате, запушеният нос винаги е едно от най-неприятните неща, с които трябва да се борите.

„Дишането през носа е естествен процес и затова, когато той е запушен, дишаме по-често през устата, което сериозно я изсушава“, казва д-р Дан Нго пред „Insider“. Той добавя, че е много важно да знаем как и в каква среда трябва да спим, за да може по-лесно да дишаме нормално.

Защо се запушва носът?

Най-често носът ви е запушен, защото кръвоносните съдове в него се подуват, което кара излишна течност да навлиза в носните тъкани. „Това натрупване обикновено води до запушване на носа, поради което усещаме и липсата на кислород“, казва д-р Нго.

Обикновено това запушване на носа идва с други симптоми, които могат да направят заспиването още по-трудно. Те включват налягане в синусите, главоболие, кашлица и болка в ушите. Запушеният нос се причинява от инфекции като грип или настинка, но може да бъде резултат и от алергии.

Самият сън няма да ви отпуши носа, но почивката е много важна за пълното възстановяване на организма. „Сънят, хидратацията и приемането на питателна храна са от съществено значение за преодоляването на настинка и грип“, допълва д-р Нго.

Как да спим по-добре със запушен нос?

Има няколко различни начина, по които можете да заспите по-добре, ако имате запушен нос. Ето кои са най-добрите:

Позицията

Спането по гръб е най-добрата опция, когато имате запушен нос. Д-р Лина Великова казва, че обръщането наляво или надясно може напълно да запуши една от ноздрите и това да предизвика още по-голям дискомфорт. Целта е да не пречите по никакъв начин на дихателните си пътища.

За да помогнете още повече, може да сложите още една възглавница под главата си, с която няма да позволите на секрета да навлиза навътре в тялото ви.

Влажен въздух

Влажният въздух ще помогне за по-бързото отпушване на носа. Затова е хубаво в стаята си да имате овлажнител, който да работи докато си почивате. Един горещ душ преди лягане също може да свърши добра работа.

Когато вече сте легнали, може да поставите топла кърпа върху челото си, която също може да помогне за по-добрата работа на синусите. Топлината разширява дихателните пътища и позволява на повече кислород да навлезе в организма.

Лекарства

Д-р Нго препоръчва използването на антихистамин или деконгестант преди лягане. Също така той предлага и поставянето на носни ленти, за да отворите дихателните пътища и да облекчите симптомите си.

Тази статия само ви дава насока за лечение на запушен нос. Ако симптомите не се подобрят след известно време, веднага потърсете лекарска помощ.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.