Започва ера без химиотерапия за рака на гърдата в ранен стадий

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

До 70% от жените с диагноза рак на гърдата, могат да избегнат химиотерапията и нейните най-тежки вторични ефекти. Голямата новина, която може да преобърне напълно лечението на заболяването, беше съобщена на годишната конференция по раковите заболявания в Чикаго. Без химиотерапия може да се лекуват и пациентите с рак на белия дроб.

Изключването на химиотерапията може да стане възможно чрез оценка на резултатите от масово използван и в момента генетичен текст и прилагането на хормоналните медикаменти, които се предписват след операция на тумори, отбелязва „Фигаро“.

Според изследването, публикувано в New England Journal of Medicine, генетичният тест, който се основава на 21 гена, анализира много добре риска от рак. "Данните потвърждават, че оценката на риска от рецидив на рака може да пощади жените от ненужно лечение", подчертава водещият автор на изследването нюйоркският онколог д-р Джоузеф А. Спарано.

Сега много от жените трябва да понесат след операцията химиотерапия допълнително към хормоналните лекарства, за да се предотврати евентуалното завръщане на болестта. Според международното проучване обаче, проведено сред 10 000 жени, нивото, над което трябва да се приложи химиотерапия, може да се вдигне без риск за пациентките.

От години се прави генетичен тест на туморите, който предвижда вероятността за рецидиви. Той дава резултат по скала от 0 до 100. Досега химиотерапията беше препоръчване, ако резултатът е над 25. Под 10 не се препоръчваше. Това изправяше жените в сивата зона между 11 и 25 пред дилема. Според новото изследване при жените от тази група, наблюдавани в продължение на 9 години, химиотерапията не би повлияла на риска.

Откритието ще има голям ефект върху лекарите и пациентите, защото ще ограничим токсичните терапии, казва съавторката Кати Албейн, онколог от болницата „Лоуола Медисин“ в Чикаго. Само в САЩ пациентките с рак на гърдата в ранен стадий, които ще си спестят химиотерапията, са около 65 000.

Изследванията чертаят ново близко бъдеще и за страдащите от рак на белия дроб. Ако генетичните анализи на туморите открият мутации, пациентите ще получават медикамента, насочен точно към този вид мутация. Освен това ще се развива и друг тип лечение – имунотерапия. Така ще се избегнат тежките ефекти от токсичната химиотерапия.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.