Забравете за 10-те хиляди крачки: Ето колко трябва да вървите всеки ден

Чували ли сте твърдението, че всеки ден трябва да правите по 10 хиляди крачки, за да поддържате здравето си в оптимална форма и да отслабвате? Най-вероятно често проверявате телефона си или смарт часовника, за да видите дали сте достигнали това число и се притеснявате, когато видите по-малко от желаното. Случвало ли ви се е да обикаляте дома си в продължение на няколко минути, защото са ви оставали само 50-60 стъпки до 10-те хиляди?

Е, това всъщност не е необходимо, защото числото 10 000 не е магическо. Експерти казват, че то не показва точното количество на стъпки, които са ви нужни за перфектно здраве и тяло. Оказва се, че то е измислено с маркетингова цел и бързо се разпространява от уста на уста, превръщайки се в норматив за всеки от нас.

Макар че ходенето със сигурност е полезно за организма, експерти твърдят, че 7000-8000 крачки на ден са целта, към която трябва да се придържате.

10 000 крачки на ден – просто маркетингов слоган

Даниел Либерман е палеоантрополог от Харвард, който изучава еволюцията на упражненията. Според него, идеята за 10-те хиляди крачки на ден идва от закачлива реклама в Япония, която е пусната през 60-те години на миналия век. Тогава компанията Yamasa Tokei – създател на първия крачкомер, наименува изобретението си Manpo-kei, което в превод означава „измерване на 10 000 крачки“.

Твърдят, че името било запомнящо се и звучало добре. И стратегията проработва. Компанията продава продукта си, а името се превръща в измервателна единица за здравословно състояние.

Либерман казва, че има няколко фактора, поради които 10 000 крачки на ден се е превърнало в мантра за целия свят. Това е лесно число за запомняне, а толкова дълго ходене винаги е свързано и с положителни ефекти за здравето. Разходките също така са достъпни за всеки от нас, не изискват допълнително оборудване, скъпи дрехи или обувки и могат да бъдат правени по всяко време и навсякъде.

„Всички ние имаме дълбоки фундаментални инстинкти за избягване на ненужна дейност, така че се нуждаем от тези побутвания, които ще ни помогнат да започнем с нещо“, казва Либерман пред Insider. Все пак той е категоричен, че не е нужно да преследвате 10-те хиляди крачки всеки ден.

Проучване от 2019 година, направено върху по-възрастни жени, установило, че тези, които правили по 4400 стъпки на ден, имат по-ниски нива на смъртност в продължение на четири години проследяване, отколкото тези, които са ходили по-малко. Намаляването на риска от ранна смърт обаче достига максималното си ниво около 7500 крачки на ден и изследователите не откриват допълнителни ползи от 10-те хиляди.

По същия начин проучване от 2020 година установило, че правенето на 8000 до 12 000 крачки на ден е свързано с по-нисък риск от смърт по каквато и да е здравословна причина, в сравнение с 4000 стъпки на ден. Заедно тези изследвания показват, че движението може да е от полза за вашето здраве, независимо дали сте стигнали 10-те хиляди крачки или не.

Помага ли ходенето за отслабване?

Има някои доказателства, че хората, които правят по 10 000 крачки на ден, са склонни да отслабнат по-бързо отколкото тези, които правят само по 3500 дневно. Изглежда съвсем логично, че добавянето на още известно изминато разстояние би помогнало, благодарение на допълнителните калории, които изгаряте.

Но нови изследвания показват, че това може да не е точно така.

Херман Понцер – еволюционен биолог – събрал данни, показващи, че хората, които извървяват километри всеки ден, изгарят почти същия брой калории като тези със заседнал начин на живот. Неговата теория е, че с течение на времето тялото компенсира допълнителната енергия, която изгаряте чрез упражнения, като започва да изпраща повече сигнали за глад, за да ядете повече и да компенсирате загубата на енергия.

Въпреки че тази теория е донякъде противоречива и изисква повече изследвания, тя предполага, че връзката между ходенето и загубата на тегло не е толкова ясна, колкото хората си мислят. Така че 10-те хиляди крачки на ден не е точно определено правило за влизане във форма, а по-скоро за поддържане на оптимално здраве.

Ако искате да отслабнете, ходенето няма да ви навреди, но промяната в диетата е от ключово значение.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.