Забравете за тези 5 храни преди сън

Нито един диетолог не препоръчва да се храните късно вечер, но има определени продукти, които ще ви повлияят и ще страдате от липса на сън, ако все пак посегнете към тях.

Ето 5 от тях, които е хубаво да избягвате:

1. Чай и кафе

Разбира се, те са на първо място в списъка, защото силно тонизират. И „броенето на овце“ ви е в кърпа вързано. Освен всичко друго, пиенето на тези напитки в късните часове е вредно за кръвното налягане и съдовата система. Приемайки ги ще нарушите биоритмите си и ще затрудните метаболизма. А това от своя страна може да доведе до увеличаване на телесното тегло, влошаване на психологическото състояние, депресия и нарушаване на съня.

2. Плодове, зеленчуци и бобови растения

Те могат да причинят процес на ферментация, който нарушава храносмилането и пречи на съня.

3. Млечни продукти

Те влияят също като плодовете и могат да доведат до подуване на корема. Което ще наруши и съня. За да неутрализирате ефекта, можете да вземете пробиотици – те съдържат бактерии, които нормализират чревната микрофлора. Ако дискомфортът се появява често, консултирайте се с гастроентеролог.

4. Енергийни напитки

Те също могат да повлияят негативно на съня ви. По принцип е най-добре да се откажете от алкохола и енергийните напитки, защото увреждат черния дроб, който помага на тялото да се очисти от токсини. Когато той функционира по-лошо, стомахът страда от киселинност, която провокира гастрит. За да консумирате енергийни напитки, трябва да сте много здрав човек и поне веднъж годишно да се подлагате на цялостен преглед – гастроскопия и колоноскопия, кръвни изследвания, хормони на щитовидната жлеза, липиден метаболизъм...

Важно е да се отбележи, че като цяло, за да проверите кои напитки можете да пиете или не, какво можете да ядете и какво не, какво може да ви причини процеси за наддаване на тегло или други усложнения, е хубаво да направите тест за непоносимост към храна.

5. Всяка обилна вечеря, изядена по-късно от 2 часа преди лягане

Обилна вечеря с всяка храна също може да разстрои храносмилателната ви система, а също да доведе до метаболитни нарушения и безсъние. Претоварванията на стомашно-чревния тракт водят до лошо храносмилане, което от своя страна провокира гастрит, различни колити и панкреатит. Балансираната диета е ключът към вашето здравословно състояние.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.