Жълт, червен и праз лук – каква е разликата и за какво са полезни?

Какви видове лук има и кой е най-подходящият за консумация? Преди всичко трябва да се знае, че от магазина трябва да се купува лук, който е по-тежък и твърд. Мекият, лекият и този, който има остра миризма при белене, най-вероятно е стар

Има различни видове лук, включително жълт, червен и праз лук. Първият е универсален лук и се използва най-често, тъй като придава отличен вкус на повечето супи, яхнии и месни ястия. Той придобива сладък вкус особено когато се сготви. Характеризира се с високо съдържание на витамин С, който е важен за имунната система, производството на колаген, усвояване на желязото и т.н. 

Жълтият лук е богат още на алицин и кверцетин, както и витамини от група В, включително фолат (В9) и пиридоксин (В6). Те играят важна роля за забързване на метаболизма и за производството на червени кръвни клетки. Жълтият лук съдържа също антиоксиданти, които намаляват риска за развитие на ракови новообразувания, диабет и сърдечносъдови заболявания. Може да се пребори успешно и с бактерии като E.coli, стафилококи и други.

Праз лук е изключително богат на витамин К и манган, но съдържа и витамин В6, мед, витамин С, фолиева киселина, желязо, витамин А, фибри, калций, магнезий, витамин Е и омега-3 мастни киселини. Много полезен е за сърцето и за сваляне на кръвното налягане. Повлиява добре и на костите, очите, храносмилането и нервната система. Консумацията му намалява риска от затлъстяване, алергии на дихателните пътища, но и възпрепятства колоректалния рак, рака на простатата и яйчниците.

Червеният лук наподобява на вкус жълтия, въпреки че е по-месест. Той се използва най-често в сурово състояние и е перфектна добавка към салатите и картофите заради неговия цвят и вкус. Той е изключително богат на кверцетин, биофлавоноид, който предотвратява движението на свободните радикали. Кверцетинът има противогъбични и антибактериални свойства. Червеният лук е богат и на хром, поради което е полезен за хората, които страдат от инсулинова резистентност. Той е нискокалоричен, но пък съдържа много витамин С и В6 и предпазва от настинки, вируси, псориазис и други.

Който и лук да се изберем – жълт, червен или праз лук, то всеки един от тях ще добави несравним вкус към ястието. Затова може да се консумират и трите вида в различните случаи, за да се извлекат максимално хранителни вещества от тях.

Източник: puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.