Ехинацея – билката срещу инфекции

Ехинацеята е една от най-често използваните билки за лечението на настинка, грип и вирусни инфекции. Много фитотерапевти я препоръчват, защото действа като антибиотик и успешно се справя със симптоми като отпадналост, температура, кашлица, действа и при някои стомашно-чревни неразположения.

Установено е, че пиенето на чай от ехинацея влияе положително при настинка и грип, тъй като повишава имунитета. По данни на „Healthline“, приемът на билката може да намали значително продължителността на боледуване.

Поради своите противовъзпалителни свойства, ехинацеята се използва още от хора, които имат ревматоиден артрит, язви, болест на Крон и други автоимунни заболявания, които се характеризират с повишено възпаление. Биологично активните съединения в билката допринасят за намаляване на усложненията, предизвикани от инфекцията в тялото.

Също така, екстрактът от ехинацея намалява риска от повтарящи се инфекции на дихателните пътища и намалява усложненията при пневмония, тонзилит и проблеми с ушите. Той засилва работата на имунната система като увеличава производството на специфични имунни клетки.

Освен че предпазва от инфекции, чаят е полезен при високо кръвно налягане, покачване на захарта, както и при тревожност, която много хора имат по време на пандемията.

Как да приемате ехинацея?

Освен чаят от ехинацея, който е най-популярен, по аптеките и дрогериите се продават таблетки и тинктура от билката.

Въпреки че няма официална препоръчителна доза за екстракта, повечето проучвания показват, че най-ефективна е дозата от по 450-500 мг дневно, ако е под формата на капсули.

От друга страна, някои добавки, съдържащи корен от ехинацея, се комбинират успешно с витамин С, но те трябва да ви бъдат предписани от лекар.

Ако сте си купили чай от ехинацея, може да пиете по две чаши на ден превантивно. В случай, че сте болни, може да увеличите приема на до 5 пъти на ден.

Има ли потенциални рискове?

Някои хора, които приемат ехинацея, изпитват нежелани реакции, но те са по-рядко срещани. Такива са гадене и леки стомашни болки. Ако имате някакви алергии, добре е да внимавате с приема.

За децата над 2-годишна възраст е безопасно да пият чай. За бременните жени също.

Източник: tialoto.bg

 

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.