Естествени източници на пробиотици

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Исторически данни от намерени ръкописи доказват използването на ферментирало мляко още от Древността. През 1953 г. полезните бактерии получават името „пробиотици” – което в директен превод означава бактерии за живота (от лат. pro-за и bios-живот). Пробиотиците са живи микроорганизми, които приети в адекватно количество, оказват благоприятно въздействие върху здравето на приемащия ги.

Днес киселото мляко се е превърнало в неотменна част от менюто на съвременния човек. Освен вкусно, то е и източник на калций, полезни бактерии, аминокиселини и мазнини. И до днес различните народи консумират традиционни храни, които са преминали през процеса на ферментация - кефирът за Русия, киселото зеле за Германия и Източна Европа, кумисът за Азия, ласи в Индия, маслините в средиземноморските храни, ферментиралата риба за Корея и Япония и други.

Кефирът представлява ферментирала млечна напитка, получена след процеса на коагулация на прясно мляко (овче, краве, козе), с помощта на кефирни зърна. Киселото зеле и другите зимни туршии са едновременно богати на пробиотици и органични киселини.

Комбуча е набираща популярност напитка, която се получава от ферментацията на черен или зелен чай. Когато се постави в чаена инфузия, гъбата комбуча започва да се развива и чрез естествен процес на ферментация превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид, поради което самата напитка е газирана.

Престоялите в саламура маслини също са отличен източник на пробиотици. Саламурата създава подходящи условия за разрастване на колониите им, стига тя да не съдържа консерванти, оказващи отрицателен ефект върху бактериите.

Кимчи е едно от основните традиционни ястия в корейската кухня. То представлява ферментирали зеленчуци (основно зелеви листа), към които се добавя богата гама подправки (чесън, червен пипер, лук).

Най-добрият начин за набавяне на пробиотици е приемът им с храната. Те имат важно място в чревното здраве, а както е казал Хипократ „Всички болести започват от червата“.


Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.