Ежедневен стрес – как променя тялото ни?

Всеки един от нас е имал стресова ситуация, в която е изгубвал контрол. Като че ли повечето сме свикнали с подобно напрежение, защото то е навсякъде около нас. Но докато при едни се среща по-рядко, при други е ежедневие. Когато стресът се превърне в хронически, може да провали не един живот.

Стресът на работното място или в отношенията в семейството, може да разболее и най-здравия човек. Ето какво се случва, когато той завладява тялото:

Лош избор на храна

Тъпчете ли се със сладко или други вредни храни винаги, когато сте тъжни или под стрес? Може би не намирате нищо необичайно в това, но похапването под въздействието на различни емоции може да ви причини хранително разстройство. Когато човек е стресиран, е склонен да прекалява с количествата, които поглъща, при това не внимава кое е полезно за него и кое не.

Лошият избор на храна за обяд или вечеря е продиктуван от ниското ниво на допамин и серотонин в тялото, коментира пред „Prevention“ Наталия Фазьолова, холистичен терапевт и уелнес специалист. Тя обяснява, че при силно напрежение организмът произвежда кортизол – хормона на стреса, при което нивото на серотонин намалява. Тогава човек изпитва неистов глад към сладко и всякакви вредни храни, пълни с въглехидрати и мазнини. След като те попаднат в тялото, кръвната захар се покачва, за кратко ситият изпитва облекчение, но скоро отново е гладен и потиснат.

Липса на желание за движение

Хората, изложени на постоянен стрес, не само, че не искат да спортуват, но и нямат никакво желание да се преместят от едната стая в другата. Според д-р Нейдине Коен, стресът понижава енергийните нива и човек става по-муден. Той трудно извършва нормалните си задължения на работа, а след като се прибере у дома, предпочита да си легне и не прави нищо, което да го натоварва още повече.
Междувременно, няколко независими проучвания показват, че ако все пак накарате някого, който е силно стресиран, да дойде с вас на тренировка, след нея ще бъде по-малко раздразнителен и притеснен. Причината е, че движението действа отпускащо на нервите и физиката.

Повече вредни навици

При стрес не само, че се храним неразумно, но и започваме да придобиваме и други вредни навици. Според проучване от 2008 година, проведено в Академията на науките в Ню Йорк, има връзка между пристрастяването (например към алкохол и наркотици) и стреса.

Много хора, които са в безизходица, подложени на системен стрес, прибягват към алкохола, защото се заблуждават, че ще им помогне да се почувстват по-добре. И наистина, те могат да станат по-весели след няколко питиета, но по-късно отново ще се върнат към предишното си състояние. От друга страна пушенето и по-бързото изпразване на кутията, също се случва под въздействието на негативни емоции.

Промяна в менструалния цикъл

Има редица случаи, при които цикълът на жените спира заради силен стрес. Това се дължи на хормоналния дисбаланс, който се получава в тялото. Според лекари, понякога се забелязва липса на овулация или пък по-продължителен цикъл заради промяната в нивото на хормоните.

Намаляване на фертилността

Тази промяна е пряко свързана с предишната. Много жени, които са изложени на стрес и искат да заченат, имат репродуктивни проблеми. Това доказва и изследване от 2014 година, резултатите от което са публикувани в списание Human Reproduction. Според данните на участничките, онези, при които стресът е изключително висок, по-трудно забременяват, в сравнение с тези, които живеят по-спокоен живот.

Сърцето е поставено под риск

Ежедневният стрес повишава значително риска от сърдечен удар или инфаркт. Неслучайно хора, които изпитат силен стрес – загуба на близък човек или работа, раздяла, депресия, са предразположени към сърдечносъдови проблеми.

Стресът стимулира хипоталамуса на мозъка, при което се покачват адреналинът и хормонът кортизол. Той може да причини високо кръвно налягане, сърцебиене и други неразположения.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.