Диета „Чистите 30“ – кои са предимствата ѝ?

„Whole30“ или в превод на български „Чистите 30“, е една от популярните диети за изминалата 2019 г. Може би някои от вас са я изпробвали или са чували добри отзиви за нея. Основното, което привлича все повече хора да минат към нея, е че не трябва да броят калориите, а само да се разделят с определени храни.

Диетата, измислена от Мелисса Хартвиг Урбан преди повече от 10 години, има за цел да открие някои хранителни непоносимости, за които мнозина от нас дори не подозират. Те може да са предпоставка за възпалителни процеси в тялото, стомашен дискомфорт, както и някои здравословни проблеми.

„Чистите 30“, която се прави за един месец и включва 3 основни хранения, има за цел да създаде по-здравословни навици у хората, които имат забързано ежедневие и често консумират вредни храни, най-вече под въздействието на своите негативни емоции. Изключването на определени неща от менюто е отлично средство за детоксикация.

Ето основното, което трябва да знаете за диетата преди да започнете:

1. Не е само за отслабване

Най-точното определение за „Whole30“ е елиминационна диета. Чрез нея може да се установи кои храни тялото ви понася положително и кои не, а не да отслабнете. Това помага за овладяване на възпалението, поддържане на теглото, подобряване работата на червата, а и е предпоставка за влизане в ремисия при някои здравословни проблеми, като например автоимунни заболявания.

Трябва да премахнете постепенно алкохола, захарта, млечните продукти, зърнените и бобовите храни, газираното, като си водите записки как реагира тялото ви. След 30-ия ден отново ги връщате една по една и констатирате има ли някаква разлика. Въпреки че не е за отслабване, ако спазвате диетата стриктно, ще свалите между 3 и 5-6 кг., но ако целта ви е много повече, то ви трябва друг режим.

2. Без ограничение в калориите

Ако ви трябва просто прочистване и ви е писнало да броите калории, то може да опитате „Чистите 30“. Може през първите дни да не свалите кой знае какво, но храненето по този начин ще се отрази положително на съня, настроението и храносмилането ви.

Можете да консумирате каквото количество искате плодове, зеленчуци, месо, риба, морски дарове, яйца, без да проверявате постоянно колко калории съдържат и колко тежите.

3. Четете внимателно етикетите

Това, че калориите не са от значение, не означава, че трябва да пренебрегвате етикетите на продуктите, които купувате от магазина. Важно е да избягвате захарта, млечните продукти и други, които подуват стомаха. Дори и нещо да е сладко, в него трябва да има под 1 грам захар или да е с натурален подсладител като стевия, например.

Храните не бива да съдържат стабилизатори и сгъстители. Алкохолът е забранен изцяло, дори и за готвене.

4. Става за вегани и вегетарианци

Диетата не позволява бобови и пълнозърнести храни, но все пак става за вегани и вегетарианци. Те могат да консумират зелен фасул без проблем, но да не хапват от стария боб.

Тъй като не ядат месо или само риба, те трябва да си набавят достатъчно хранителни вещества чрез другите хранителни групи, иначе не биха се чувствали добре.

5. Примерно меню за ден

Не е трудно да се приготви всяко от трите основни хранения. За закуска, например, може да си направите варени яйца с малко спанак и да хапнете шепа лешници.

За обяд – пилешко месо със зелена салата с риба тон.

За вечеря – свинска пържола със зелена салата микс или малко сладки картофи за гарнитура (те са с по-малко въглехидрати).

6. Забравете за бързото хранене и ресторанти

За да може по-лесно да откриете кои храни вредят на вашето здраве, по-добре приготвяйте всичко вкъщи. Дори и да отидете в любимия ресторант, не може да разпитате за всяка една съставка в ястието.
Забравете за бързото хранене. Гответе си вкъщи. Така хем ще спестите някой лев, хем ще знаете какво точно има в чинията ви и ще следвате по-стриктно режима.

Бонус

„Чистите 30“ е диета, чрез която може да намалите главоболието, депресивното състояние, лошия холестерол, високото кръвно налягане, някои инфекции. Въпреки благоприятния ефект върху тялото, хубаво е да се консултирате с лекар/специалист по хранене и диетика преди да я започнете. Понякога пълното ограничаване от млечни продукти и варива може да доведе до недостиг на определени микроелементи като калций, витамин В и други.

Захранването след 30-ия ден също е от значение!!! Ако след това започнете да ядете както преди – с много пица, снаксове, кола и други газирани напитки, няма да има никакъв резултат от подлагането ви на диетата. Трябва да включвате отново продуктите постепенно, по специална схема, за да не напълнеете и да успеете да откриете на какво точно се дължат екземата, алергиите или подуването на стомаха.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.