Диета и алкохол – как да пиете нискокалорично?

Диетите и хранителните режими, на които се подлагат много хора, винаги вървят с някакви ограничения. Не може да се закусва, да се яде хляб или картофи, да се похапва от любимия сладолед, не може и алкохол. Е, повечето диетолози препоръчват до една чаша вино или пиенето на друг вид напитка, която харесвате, но с мярка. Прекалите ли, това ще се отрази и на резултатите, които сте постигнали до момента.

„Момичета, това вино режимно ли е?“, „Аз си позволявам повече розе, все пак не мога да се лиша и от това“, „Е, снощи прекалих, днес съм на фаст“. Тези и още други коментари, свързани с пиенето на алкохол по време на отслабване или задържане на перфектното тегло, може да срещнете из групите за здравословно хранене.

Някои видове алкохол са доста тежки за организма, който е на даден режим – съдържат много калории. Колкото повече алкохол съдържа една напитка, толкова по-висококалорична е. Това обяснява диетологът Лиса Московиц, говорейки пред Prevention.

Онова, което добавя повече калории към любимите ни коктейли са сиропите и захарта. А ако се миксират няколко с различен алкохол, тогава количеството на сладкото скача двойно.

Дори и да пиете по две нормални чаши червено вино всеки ден, то вие ще добавяте по близо 1750 калории на седмица, което постепенно ще доведе до покачване на килограмите.

Кои съставки в алкохолните напитки е по-добре да избягвате?

– различни сиропи и захари;
– плодови сокове и коктейли с големи миксове, които са твърде сладки (например маргарита, дайкири, пина колада);
– черешки и други сиропирани плодове.

Как да си поръчате нискокалорично питие?

Много е трудно да отидете с приятели на заведение и разпитвате бармана за съставките в коктейлите, докато след вас чакат поне още 10 души. Затова е хубаво да знаете какво точно да си поръчате. Имайте предвид, че в него не бива да има добавени захари, сода или сиропи. Ако искате коктейл, за предпочитане е той да е с прясно изцеден сок, но това ще ви ограничи доста и до избора на място, където напитките се правят с такъв.

Внимавайте с количеството, защото дори и да си вземете нещо с по-малко калории, ако изпиете 7-8 чаши, то няма никаква полза от това.

За ваше улеснение, ето кои са най-нискокалоричните напитки, които може да пиете с удоволствие по време на диета:

Текила с лайм
Под 200 калории

Текилата с лайм е чудесна напитка, която да опитате в комбинация със сол. За разлика от маргаритата, която може да съдържа между 160 и 400 калории, тази е с под 200.
Някои видове текила дори могат да се пият с прясно изцеден сок от лимон или лайм. При това, за разлика от по-сладките коктейли, текилата не оставя онова чувство за сухота в устата.

Водка, сода и лимон
Под 96 калории

Обикновената сода е за предпочитане пред тоника, в който има много повече захар – близо 21 г. на коктейл. При това той е по-висококалорична напитка.

Содата, смесена с вода и лимон е много по-добър вариант, при това с по-малко калории. Може да сложите парченце от цитруса или направо да овкусите със сока от него.

Докато чистата водка може да причини дехидратация, содата помага на организма да получава достатъчно течности.

Мохито без сироп
Под 100 калории

Най-често истинското мохито се прави със специален сироп. Изпивайки една чаша ние приемаме около 170 калории. Ако поискаме да ни направят напитката без него, ще си спестим между 40 и 70 калории, което е доста добре.

Може да си приготвите мохито у дома, като сложите по-лек ром и добавите лъжица кафява захар или малко стевия. Накрая изсипете повече лимонов сок и мента за по-добър вкус.

Блъди Мери
Под 100 калории

В основата на този коктейл има доматен сок, водка, лимонов сок, черен пипер. Някои добавят малко от сосовете уочестър и табаско, в които има добавени захари, които увеличават и калорийния прием.

Ако ви се пие Блъди Мери, по-добре си го забъркайте вкъщи. Когато пропуснете сосовете или сложите съвсем малко за вкус, ще си спестите между 200 и 400 калории. Добавете малко целина за вкус.

Светла бира
100-150 калории

Така нареченото бирено коремче ограничава много хора да не пият бира. Да, тази напитка, която при това е газирана, може да увеличи размера на талията ви и да покачи килограмите. По-светлите бири, например, са по-полезни. Причината е, че в по-тъмните има много по-голямо количество калории.

Розе
100-120 калории

Онези от вас, които следят калориите си по-стриктно, могат да си позволят по една чаша розе на вечеря. Голяма част от разновидностите на това вино не са твърде сладки и са идеални при диети.

Избягвайте десертните розета, в които има доста захар. Четете етикетите и се старайте да купувате това, което е с възможно по-малко калории.

Джин с тоник
Около 120 калории

Ако обичате джин, няма как да се откажете от любимата на мнозина комбинация с тоник. Просто търсете по-диетичен вариант.

Обикновеният тоник е богат на калории и захар. Ако откриете друг вариант, който е по-здравословен, ще си спестите между 40 и 60 калории.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.