Дефицит на витамин D – по какво да го познаете?

Заедно със спирта, предпазните маски и дезинфектантите, които са най-търсени през последните дни, опаковките с витамин D по аптеките рязко намаляха, а на места дори изчезнаха. Основната причина за това е, че той подсилва имунната система, а през последните седмици мнозина имат нужда именно от това, за да останат здрави.

Всеки може да получи необходимото количество витамин D чрез слънцето, но тъй като социалната изолация заради коронавируса е по-важна, трябва да го получи чрез други източници. За деца до 1 година препоръчителният му прием е 400-1000 МЕ/дн; за тези до 18 години – 600-1000 МЕ/дн. Възрастните пък трябва да приемат до 1500-2000 МЕ/дн.

Лекарите съветват да не се презапасяваме с лекарства и да внимаваме с прекомерния прием на витамини и добавки. Отделно, заради ограничените ни контакти, не е препоръчително да ходим в лабораториите сега и изследваме за недостиг на витамин Д, селен, желязо и други. Но как да разберем тогава дали се нуждаем от допълнителна стимулация на имунната система?

Според информация на WebMD, витамин D е от съществено значение за костите. Недостигът му е свързан с нарушение на костната плътност, но и с други здравословни проблеми като понижена имунна система, например.

По кои признаци да познаете, че имате недостиг на витамин D?

  1. Разболявате се по-често, отколкото обикновено

Ако тази зима сте боледували както никога досега, то най-вероятно имунната ви система е понижена и имате недостиг на витамин D. Това означава, че сте по-податливи на инфекции.

Синузит, течащ нос, кашлица от прах или мухъл в затворени пространства, леки настинки, са присъщи за хора, които имат дефицит на витамин D.

В случай, че сте вкъщи и се чувствате отпаднали, това е една от индикациите за възпаление на организма, с което може да се справите, ако приемате от мастноразтворимия витамин, както и други натурални средства за подобряване на имунната система.

Все пак, ако не се чувствате добре, не бързайте да взимате витамин D, а първо се консултирайте с личния си лекар.

  1. Умора

Няма значение колко спите на денонощие. Ако сте си вкъщи заради коронавируса, не се движите кой знае колко, но въпреки това се уморявате лесно и сте по-летаргични още от сутринта, то най-вероятно имате дефицит на витамин D.

Ниските нива на „слънчевия витамин“ могат да причинят силна умора, която от своя страна има отрицателен ефект върху цялостното ви здраве и качеството на живот.

  1. Болки в гърба и костите

Както стана ясно, витаминът е от особено значение за здравината на костите. Той подпомага усвояването на калция, сочат данни на „Facty Health“. Без него тялото не е в състояние да използва минерала и плътността на костите се нарушава.

Недостатъчното количество витамин D в организма може да причини болка в гърба и костите на краката, ставите и ребрата.

  1. По-лесно покачване на килограми

Ако спазвате заръките на лекарите и вече втора седмица работите от вкъщи или сте в болничен, то се претеглете и наблюдавайте как се променя теглото ви. Разбира се, само за няколко дни не може да получите реална представа дали напълнявате бързо, но все пак се върнете и в изминалите месеци, за да прецените имали ли сте проблеми с килограмите.

Хората с наднормено тегло или затлъстяване могат да имат ниски нива на витамин D. Мастните клетки често го усвояват, вместо да го оставят да действа в тялото. Това причинява повишаване на килограмите, което променя рязко качеството ви на живот.

  1. Когнитивни нарушения

Медицински специалисти посочват пред „Facty Health“, че честото забравяне и невъзможността за концентрация се дължат на липса на витамин D. Недостигът на мастноразтворимия витамин е рисков фактор за появата на деменция и когнитивно увреждане, особено при по-възрастни.

Кои са основните причини за недостиг на витамин D?

В тези дни, когато целият свят зове „Стойте си вкъщи!“, е по-трудно да се радваме на слънчевите лъчи. А и все пак, дни преди настъпването на астрономическата пролет, те са по-малко. Все пак, дори и да сте си у дома и искате да се предпазите от коронавирус, нищо не ви пречи да излизате за малко на терасата, докато пече, за да получите витамин D. Ако това не стане, то вие трябва да го приемате чрез добавки, тъй като той не се натрупва като запаси.

С напредване на възрастта бъбреците по-трудно усвояват витамин D в активната му форма, което също увеличава риска от дефицит, пише „WebMD“.

Друга причина да имате недостиг, е проблем с храносмилателната система. Така например много хора с автоимунни и други хронични заболявания, които са и с понижена имунна система, по-трудно усвояват витамина в сравнение с останалите. Това се дължи на чревната им пропускливост.

Какво може да направите?

Освен излагането на слънце, което е трудно в условия на пандемия, може да промените режима си на хранене и да приемате масло, богато на витамина.

Яжте поне през ден риба, сирене и яйца, за да си набавите повече витамин D. Гъбите също са богати на него.

Ако разполагате с добавки, задължително се свържете с личния лекар, а не ги приемайте самоцелно, за да имате по-здрава имунна система!!!

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.