Да или не на закуската?

Закуската е най-важното хранене за деня. Тези думи сме ги чували много пъти от нашите родители, които почти никога не са ни пускали на училище без да закусим добре. С навлизането на много различни диети обаче това твърдение малко или много започна да губи своята сила.

Първоначално диетолозите залагаха много на доброто ранно хапване. Те твърдяха, че то ще повдигне настроението ви, ще ви даде енергия и ще подобри концентрацията. Също така, правилната закуска ще осигури на тялото важните хранителни съставки, които ще ви попречат да посегнете към нещо вредно през деня.

Но постепенно в живота ни започна да навлиза т.нар. „фастинг“, който определя точно кога да ядем и колко време трябва да издържим гладни. Често той забранява закуската с цел да подобрим здравето си и да отслабнем.

Неврологът Мар Матсън, който работи в Института за стареене и преподава в университета „Джон Хопкинс“, обяснява, че много хора, които се опитват да намалят теглото си, трябва да гладуват за 16 часа. Според него, най-лесният начин за постигането на тази цел, е като вечеряте най-късно в 20:00 и на следващия ден пропуснете закуската.

Самият Матсън твърди, че приема нужните за организма му 2000 калории между 15:00 и 20:00 всеки ден. Пред CNN, той казва, че тялото постепенно свиква с режима и в последствие не усеща негативните ефекти на пропусната закуска.

Скорошен доклад, направен на базата на 13 проучвания, показва, че закуската може да не се отразява толкова добре на диетата ви. Диетологът Тамара Дукър обаче строго осъжда тези изследвания и твърди, че се основават на хора, които хапват нездравословни ястия рано сутрин.

Според нея, има много други проучвания, които показват, че богатата, здравословна закуска е много по-добре от обилната вечеря. Така тялото гори повече от ненужните калории и може да се понижи риска от сърдечни заболявания и захарен диабет.

Това е така, защото хапването сутрин е по-добре синхронизирано с вътрешни процеси в тялото и подобрява метаболизма, което автоматично се свързва с отслабването. Проучване, направено през тази година и публикувано в „Clinical Nutrition“, заключава, че редовната закуска предпазва сърцето и намалява всички фактори, водещи до ранна смърт.

Тези твърдения обаче не са релевантни за всички типове закуски. Според експерти, трябва да се въздържате от тестени ястия, както и от бърза храна рано сутрин. Вместо това си създайте здравословен начин на хранене, който ще ви помогне да сте сити и да поддържате нормално тегло.

Фастингът и закуската

Много хора започнаха да се подлагат на т.нар. „фастинг“. Режимът препоръчва да не хапвате нищо за 12 часа, което може да се превърне в доста голямо изпитание. За да се справите по-добре с него, може да приключите вечерята в 19:00, за да закусите спокойно в 7:00 сутринта.

Хапването рано отново ще бъде в синхрон с метаболитните процеси в тялото, а в същото време ще избегнете и нощния дискомфорт, който се появява при късното хранене.

Закуската и тренировките

Преди или след тренировка да закусите? Това е важен въпрос за хората, които редовно стават по-рано, за да направят сутрешното си бягане преди работа. Според някои проучвания, е добре да тренирате на празен стомах, защото така горите повече калории.

Но експерти съветват да послушате тялото си, ако то ви казва, че има нужда от закуска преди тренировка. „Някои хора могат да тренират на гладно и да не им прилошее, но други пък изпитват отпадналост и рядко завършват упражненията си“, казват диетолози.

Спортният диетолог Уенди Стърлинг казва, че препоръчва на своите клиенти винаги да тренират след закуска. Според нея, така тялото има повече енергия и е способно на повече упражнения, които ще ви помогнат да отслабнете по-бързо.

Здравословната закуска

Когато искате да хапнете нещо сутрин, заложете на ястия, богати на протеин, който ще ви даде нужната енергия за деня. Според диетолози, трябва да включите в менюто си пълнозърнести продукти, здравословни мазнини, храни, богати на калций и зеленчуци.

Диетологът Кордил Мсора-Касаго препоръчва бъркано яйце със сирене, резен авокадо върху препечена пълнозърнеста филийка, хумус, домат и краставици и нискомаслено мляко. Ако това не ви харесва, може да опитате овесена каша с бадеми и горски плодове, накиснати в нискомаслено кисело мляко.

Имайте предвид, че ако не усещате глад сутрин, това е знак, че сте преяли на вечеря. Хубаво е да намалите хапванията след основното ядене и да забравите за снаксове, чипсове или нещо сладко докато доглеждате филма преди лягане.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.