Дайте почивка на очите! 6 съвета в действие

Работите ли пред компютър? А давате ли почивка на очите си? Ако не се погрижите за тях, не след дълго ще се сблъскате с куп проблеми като главоболие, влошено зрение и др.
Не се изискват кой знае какви усилия, приложете тези 6 съвета в действие:

1. Мигайте по-често
Продължителното вторачване в телевизионния екран и дисплея на компютъра води до сухи очи и причинява главоболие, напрежение в очите и замъглено зрение. Когато очите абсорбират светлината от екрана, скоростта на мигане намалява от 20 bpm до 6-8 bpm. Така че следващия път, когато почувствате напрежението, започнете да мигате, за да овлажните очите и да освежите мозъка, за да обработва нови визуални данни по-ефективно.

2. Притиснете клепачите
Тази техника работи всеки път, когато почувствате умора. Затворете очи и притиснете нежно клепачите с пръсти. Задръжте докато всичко стане абсолютно черно. Това упражнение помага да „рестартирате“ зрението си, да овлажните очите и да ги отпуснете.

3. Направете осмица с очи
Движете погледа под формата на легнала осмица на разстояние поне 10 стъпки в далечина. Това упражнение подобрява гъвкавостта на очите.

4. Завъртете очи
Представете си, че някой е казал нещо абсурдно. Завъртете очи. Завъртете в двете посоки по 5 пъти.

5. Следвайте правилото 20-20-20
За да предпазите очите си от високо напрежение, друг трик е правилото 20-20-20, което означава да се фокусирате на всеки 20 минути за 20 секунди върху предмет, който е поне на 20 крачки от вас.

6. Гледайте наблизо и надалече
Друго важно упражнение, с което раздвижвате очите и запазвате зрението си, е редуването на погледа наблизо и надалече. В случай, че носите очила, свалете ги. Изберете си обект, който е близо до вас и задръжте фокуса върху него за няколко секунди. След това погледнете доста по-далече (през улицата или дори през две, ако имате видимост) и задръжте погледа си върху обект в тази част отново за няколко секунди. Повторете това действие няколко пъти.

Ако правите тези упражнения по няколко минути на ден, ще заздравите очните мускули и ще подобрите значително зрението си. Не пропускайте обаче и очните прегледи при офталмолога.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.