Давайки на детето си смартфон, вие „все едно му давате наркотик“

Смартфоните имат ефект, сходен с този на наркотиците. Може би ви звучи ужасно и ви кара да се чувствате неловко, но това е истина. Давайки на детето си смартфон, е като да му дадете наркотик. Британски експерт в областта на пристрастяванията прави това заключение, след като известно време наблюдава засилващата се мания сред подрастващите.

Милиони хора прекарват деня си, скролвайки новините, които получават в социалните мрежи, като се надяват да намерят нещо интересно в Инстаграм или Фейсбук. Е, именно тази рутина може да стане пристрастяваща, така както наркотика или алкохола. А знаете ли, че отдръпването от тези устройства може да породи абстинентна криза, както при другите опиати?

Ситуацията вече не е забавна, нито пък смешна. Това е пристрастяване.

Професор Дженифър Им (Jennifer Ihm) от университета Квангвуун, Корея, публикува проучване* на тема пристрастяване към смартфоните. В него участват 2000 деца на възраст 12 години. Професорът разкрива, че това пристрастяване може да повлияе на психичното и физично здраве на децата. То може да доведе и до влошаване на представянето им в училище.

50% от тийнейджърите използват редовно смартфоните си.

Проучванията доказват, че повече от 50% от всички тийнейджъри са пристрастени към смартфоните и самите те са наясно с този факт. Около 84% от тях споделят, че не могат да преживеят и ден без мобилното си устройство. Ужасяващо е!

Пристрастяването може да доведе до депресия, тревожност, болки във врата и китката, разстройства на съня и чувство на несигурност.

Признаци на пристрастяването

Как да разберете, че нещата излизат извън контрол? Проверяват телефона си без видима причина и времето, което прекарват без него, ги кара да се чувстват тревожни. Знаете ли, че има хора, които се събуждат посред нощ, за да си проверят телефоните? Подобни навици водят до лоши резултати в училище.

Тази форма на пристрастяване се лекува като всяка друга. „Пациентите“ трябва да се справят с гняв, депресия, напрежение и безпокойство.

Родителите показват пътя на децата си.

Според списанието за детско здраве Paediatrics Child Health, родителите са тези, които дават пример на децата си. Те са хората, които биха могли да предотвратят пристрастяването по един много простичък начин: като самите те спрат да използват телефона си често през деня. Детето няма да ги вижда с телефон в ръката през цялото време и точно това е идеалния пример за подражание. Не използвайте телефоните си по време на хранене.

Смартфоните и таблетите причиняват психични проблеми при 2-годишните деца.

Проф. Джийн Туендж (Jean Twenge) и Кийт Кембъл (Keith Campbell) от университета в Сан Диего събират данни за 40 000 деца в САЩ. Възрастта им е между 2 и 17 години. Резултатите показват, че времето, прекарано в социалните мрежи или в гледане на видеа, действително се отразява негативно на емоционалното им състояние.

Около половината от децата, които използват телефон в продължение на 2 или повече часа, често се изнервят и след това не могат да се успокоят лесно. Децата на възраст между 2 и 5 години не трябва да използват смартфони, защото те увреждат психичното им здраве.

Екраните водят до поведенчески проблеми

Така нареченото екранно време създава поведенчески проблеми при децата и подрастващите. 4 часа на ден, залепени за екрана, правят тийнейджърите по-заядливи и тревожни, а същевременно с това – по-малко любопитни. В допълнение те започват да губят и умението си да общуват.

Ограничете екранното време.

Децата под 5 години трябва да прекарват не повече от час дневно със смартфон в ръка. Децата в училищна възраст и тийнейджърите могат да ги използват до 2 часа на ден.

Смартфоните носят повече вреди, отколкото ползи, но, за съжаление, някои родители пренебрегват този факт. Да, те ви помагат да поддържате връзка с приятелите и близките, но прекомерната им употреба засилва тревожността и може да причини депресия. Ограничете екранното време и децата ви ще последват вашия пример. Толкова е просто. И ефективно.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.