Грешките, които допускате при трениране у дома

Социалната изолация пречи сериозно на физическата ни активност. Затворените фитнес зали, паркове и градинки не ни позволяват да тичаме и да тренираме както обикновено и това ни подтиква да забравим за движението и да мързелуваме малко повече.

Коронавирусът може и да ни е затворил по домовете, но това не означава, че трябва само да лежим или да седим. Благодарение на хилядите видеа в интернет, нямаме извинение за мързела и трябва да продължим с физическата активност. Няколко упражнения на ден ще ни поддържат в добро здраве, а и ще бъдем със страхотно тяло, когато карантината приключи.

Липсата на треньор обаче може да се окаже доста голям проблем за някои от нас. Начинаещите, които все още не са опитвали тренировка у дома, правят няколко грешки, които пречат за постигането на желания резултат. Те са свързани както с упражненията, така и с начина на живот у дома.

Кои са грешките, които допускате?

Не слушате тялото си

Във фитнеса или на групова тренировка имате треньор, който ви казва какво да правите и кога да почивате. Когато сте вкъщи обаче вие се превръщате в свой треньор и трябва да преценявате всичко сами. Тук може да е първата ви грешка, тъй като е вероятно да се натоварвате повече от необходимото в опита си да постигнете по-бързи резултати.

Твърде многото упражнения или по-дълга тренировка не само ще предизвика контузии и болка, но и няма да повлияе на тялото ви. Противно на очакванията, по-силовите тренировки не са толкова полезни, колкото мислите. По-добре да бъдете постоянни и да правите кратки, но ефективни упражнения.

Слушайте тялото си и не го карайте да преминава лимита си.

Не спазвате график

Точно както ходите във фитнеса или на групови занимания в един и същи час, това трябва да се пренесе и у дома. Удобството на тренировките вкъщи е, че може да ги правите по всяко време, но това не бива да ви отпуска. Добре е да си направите график с точен час, в който всеки ден е време за физическа активност.

Една от най-големите грешки е, че хората не спазват точно определен час. Това води до по-голям риск от пропускане на тренировка и застояване.

Имате грешна стойка

Независимо дали правите йога или силови упражнения, правилната стойка на тялото ви е от изключително значение. Ако сте в грешна позиция, упражненията няма да бъдат толкова ефективни и вие просто си губите времето. Освен това може да доведе до контузии, което ще ви попречи за следващи тренировки.

Ако сте начинаещ, е добре да използвате огледало за първите си упражнения. Така ще разберете дали спазвате указанията на виртуалния ви треньор и стоите правилно.

Правите едно и също упражнение

Хората обичат комфорта на познатото и лесното и това важи за физическата активност. Когато станете добри в едно упражнение, вие искате да го правите отново и отново, защото това ви кара да се чувствате добре. Това обаче е голяма грешка.

Според треньори, познатите упражнения стават скучни за тялото и ума и ефектът не е най-добрият. Затова е добре да правите тренировки, които обхващат различни зони и да ги разпределите в дните през седмицата.

Поставяте си нереални цели

Във фитнеса треньорът поставя целите пред вас. Тези насоки ви дават стимул и ви карат да бъдете постоянни. Когато тренирате у дома обаче тези цели се създават от вас и те могат да излязат извън зоната на реалността.

Трябва да знаете, че не може да изваете перфектно тяло за два дни. Трябва да бъдете постоянни и с малки стъпки да стигнете до желания резултат.

Пиете много вода преди тренировка

Хидратацията е от изключително значение за добрата функционалност на тялото, но водата може да се окаже неприятел преди тренировка. Ако приемате голямо количество е възможно да получите крампи или да загубите енергия по време на упражненията.

Грешен хранителен режим

Когато сме вкъщи, достъпът до хладилника е много по-лесен и със сигурност е изкушаващ. Трябва обаче да устоим на това предизвикателство и да запазим здравословен начин на живот. Тъй като физическата ни активност е намалена, има голям шанс да натрупаме излишни килограми, които после трудно ще свалим.

Добре е да не тренирате на пълен стомах, защото това може да доведе до гадене и проблеми с храносмилането.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.