Грешките, които допускаме при отслабване

На теория, отслабването трябва да бъде много лесно: ядем по-малко, не се изкушаваме от сладкиши, пържени картофи и хамбургери и тренираме повече. Всъщност обаче ситуацията е доста по-различна. Колкото и да се опитваме, понякога нещата не се получават и ние не постигаме желаната цел.

Причината за това са грешките, които допускаме по време на отслабването. Тук се включва начинът на хранене, упражненията и целият ни начин на живот. Затова експерти се опитват да ни обяснят къде точно бъркаме и как да променим всичко. Harper's Bazaar разговаря с диетолозите Роби Кларк и Фло Атлетик, както и с треньора Бенджамин Лукас.

Ето какви грешки посочват те:

  1. Ядете твърде големи порции

Дори да ядете само здравословни продукти, твърде възможно е да не отслабвате. „Един от най-големите проблеми при повечето хора е, че те си правят много големи порции. Именно затова и не отслабват“, казва Лукас. Той добавя, че не трябва да прекалявате дори със зеленчуците, независимо колко полезни са те.

Според треньора, има няколко лесни начина, чрез които да се адаптирате към по-малки порции. „Моят съвет е да намалите ястията си наполовина. Подредете чинията си така, че в нея да има 50% зеленчуци, малко чист протеин, здравословен въглехидрат и малко мазнини“.

  1. Мерите се често

Най-вероятно всеки ден искате да записвате килограмите си и след това да видите как сте се движили. Честото теглене обаче може да ви изиграе лоша шега, тъй като не е здравословно за ума ви, а и не ви дава точни данни за теглото.

Според Роби Кларк, килограмите се влияят от няколко неща и е възможно да се покачат, ако натрупате мускулна маса. Вие може да се чувствате по-слаби, но кантарът да показва друго. Не се притеснявайте, а по-скоро се радвайте, защото това показва, че тялото ви заяква.

„Другите фактори, които влияят на теглото, са приемът на течности, ходенето до тоалетна и менструацията при жените“, добавя диетоложката.

Експертите съветват да се мерите по един път на седмица като това да става в един и същи ден, по едно и също време. Може да наблюдавате прогреса си и като сравнявате показателите от мерките на кръста, ханша и бедрата.

  1. Прекалявате със здравословните храни

Както с порциите, твърде големият прием на здравословни храни, може да попречи на прогреса ви с отслабването. „Знаем, че авокадото, хумусът, киноата и други неща са доста полезни за вас, но не трябва да ги ядете постоянно“, казва Лукас. Той съветва да избирате само по два здравословни продукта, които да сложите в ястието си.

  1. Тренирате грешно

Митът, че вдигането на тежести може да направи жените да изглеждат грозни, е причината, поради която повечето дами залагат само на кардио тренировките. Това решение обаче е напълно грешно и дори може да забави процеса на отслабване.

„Кардиото може и да гори мазнини, но не е толкова ефективно, колкото комбинацията между различни силови тренировки“, казва Кларк пред Harper's Bazaar. Тя добавя, че обяснението е чисто биологично. Силовите тренировки ускоряват метаболизма и по този начин тялото гори повече калории.

  1. Не ядете достатъчно протеин

Докато успешното отслабване се базира на по-малкия прием на калории за дълъг период от време, това не означава, че трябва да забравяте за протеина си. Повечето хора често намаляват храната като цяло и гладуват, за да постигнат бързи резултати. „Това може да ги постави в риск от загуба на протеин и енергия“, казва Кларк.

Тя добавя, че протеинът помага за отслабването по много начини. Той намалява апетита, удължава усещането за ситост и ограничава приема на калории. Също така увеличава скоростта на метаболизма с около 30% и предпазва от загуба на мускулна маса по време на отслабването.

Количеството протеин, което трябва да се приема зависи от целите, възрастта, текущото тегло, пола и физическата активност на човека. Добре е да потърсите професионална помощ, ако искате да разберете точно колко протеин трябва да приемате на ден.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.