Градският живот е вреден за сърцето

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Изследване във Великобритания показва, че мястото, където живеем, може да промени структурата на сърцето ни.

Според екип начело с д-р Ней Аунг излагането на замърсен въздух дори на ниски нива е свързано с 1-2 % увеличение на помпените камери на сърцето.
  
Изследвани са 3 920 човека на


възраст между 55 и 70 години, които при включването в проучването нямат сърдечни заболявания. Проследяването им продължава за 5-годишен период. Участниците се проследяват за излагане на фини прахови частици във въздуха, известни като частици 2.5 или PM2.5 и азотен диоксид - NO2 - познат замърсител на въздуха.

Въпреки че уголемяването не изглежда много, с течение на времето постоянното излагане на замърсители на въздуха, може да доведе до затруднения на сърцето да изпомпва кръв, тоест до сърдечна недостатъчност.

Фините прахови частици се делят на едри и дребни, вторите от които са по-опасни, защото навлизат по-дълбоко в организма. Освен проблеми със сърцето, фините прахови частици могат да причинят алергии, заболявания на дихателните пътища, рак и инсулт.

Д-р Уейн Касио, директор на Националната изследователска лаборатория за ефекти върху здравето и околната среда, Environmental Protection Agency’s National Health and Environmental Effects Research Laboratory, коментира, че дори краткотрайните излагания на прахови частици, могат да предизвикат сърдечни пристъпи, удари, нарушения в сърдечния ритъм и сърдечна недостатъчност.

От друга страна, къщите, които не са в градовете, но се намират близо до натоварени главни пътища, също могат да окажат негативно влияние върху сърцето, структурата и функциите на кръвоносните съдове, коментира д-р Касио.

Предварителни проучвания показват връзката между излагането на замърсен въздух, живеенето в близост до главни пътища и здравето на сърцето и дихателните пътища.

За разлика от останалите, това изследване е едно от първите, които показват връзката между специфични замърсители на въздуха – фините прахови частици, азотния диоксид и увеличението на размера на сърдечните камери, без участниците да имат предварително сърдечносъдови заболявания.

Очаква се бъдещите проучвания да изследват в дългосрочен план дали хората продължават да развиват сърдечна недостатъчност с по-високи темпове в резултат на замърсения въздух.Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.