Гответе зеленчуците с екстра върджин зехтин за повече здраве

Готвенето на зеленчуци соте с екстра върджин маслиново масло и специално на софрито благоприятства усвояването и освобождаването на биоактивни съединения от традиционните му съставки като чесън, лук и домати.

Това показват резултатите от изследване на екип от учени от Факултета по фармацевтика и наука за храните към университета в Барселона, Центъра за биомедицински изследвания по физиопатология на затлъстяването и храненето и Центъра за биомедицински изследвания на диабет и свързани метаболитни заболявания в Испания.

Тяхното изследване е публикувано в специализиратото издание Molecules на 19 април 2019 г.

Основният резултат от изследването е, че готвенето на зеленчуците с повече студено пресован зехтин е благоприятно за освобождаване на биоактивните съединения и тяхното усвояване, казва Роза М. Ламуела от Института по изследване на храненето и безопасността на храните, цитирана от пресцентъра на Университета на Барселона.

Учените установиха също, че зехтинът допринася за извличането на изомери на каротиноидите и полифенолите, които са с по-силни антиоксидантни свойства.

Тези резултати биха могли да обяснят причините, поради които предишните проучвания на тази изследователска група са установили, че наличието на зехтин при готвене увеличава противовъзпалителния ефект на доматения сос.

Видяхме, че това увеличение може да настъпи поради миграцията на биоактивни съединения (каротеноиди и полифеноли) от доматите към зехтина по време на процеса на готвене, което благоприятства усвояването на тези съединения, казва Хосе Фернандо Риналди де Алваренга, съавтор на проучването.

Изследването показва как гастрономията може да има значима роля за подобряването на здравните ефекти на Средиземноморската диета.

Средиземноморската диета, известна с високата консумация на фитохимикали от зеленчуци, плодове и бобови растения, е свързана с положителните ефекти при сърдечно-съдовото и метаболитно здраве. Здравните ефекти на Средиземноморската диета обаче са по-ниски при населението извън средиземноморския район заради различната култура на готвене, твърдят специалистите.

Софрито е сос, който се използва като основа за готвене на много ястия в испанската, португалската и латино-американската кухня. Сосът се приготвя по различни начини, но обикновено се състои от ситно нарязани ароматни съставки запържени или задушени в растително масло. В испанската кухня софрито се приготвя от чесън, лук, чушки, домати и зехтин.

Източник: zdraven.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.