Гневът невинаги е нещо лошо

Гневът сам по себе си не е нито добър, нито лош. Онова, което вършим, когато сме ядосани, е от значение. Гневът е инструмент, който ни помага да разпознаваме и реагираме на социалните ситуации, които ни притесняват. Но как да го държим под контрол?

Нормално е да мислим, че да се ядосваме е негативно и да се самонаказваме за това. Но противно на общоприетото схващане, изследванията показват, че гневът увеличава оптимизма, креативността и ефективността. Освен това проучванията предполагат, че той може да доведе до по-успешни преговори на работното място, както и в личния ни живот.

Всъщност потискането на гнева може да бъде много вредно за вашето здраве. В този смисъл д-р Ернест Харбург и неговият екип от Училището за обществено здраве на университета в Мичиган провеждат проучване преди много десетилетия, като наблюдават група възрастни и капацитета им да се гневят.

Това, което тези изследователи откриват, е, че мъжете и жените, които потискат гнева си като отговор на несправедлива атака, имат по-висок риск от развитие на бронхит, страдат от сърдечни пристъпи и са по-склонни да умрат преди своите колеги, които пускат гнева си, когато се чувстват раздразнени.

Когато се появи гняв, ние изпитваме необходимост или да предотвратим, или да сложим край на тази мощна емоция в името на нашето благосъстояние или благополучието на тези, които ни интересуват. Но този акт на доброта, състрадание, любов или справедливост не е полезен по този начин. Здравото общество не е общество, освободено от гняв.

Но определено е добре да бъдете предпазливи, когато гневът започне да изплува на повърхността. Изразяването му може да бъде подходящо с определени хора в определени моменти. Въпросът се крие в това как да го сторите, без да губите контрол.

След това трябва да се разровите в това, което ви притеснява, и онова, което мислите/чувствате заради случилото се. Защо изпитвате гняв, а не някаква друга емоция? Може да се окаже трудно да се справите с гнева, но е необходимо да знаете защо той се появява на първо място и как да избегнете потискането му. Нужно е да разпознаете разликата между това, което можете да промените, и това, което е извън вашия контрол. Ако се случва нещо, което е напълно извън вашия контрол, няма никаква полза от това да се ядосвате. Но ако има нещо, което можете да сторите, ясната комуникация работи много ефективно и дава по-добри резултати.

Ключът към изразяването на гнева ви е в намирането на подходящ тон за изразяване на това, което ви разстройва.

Важно е да поставите спирачките на възникналата ситуация възможно най-скоро. Основната тенденция, която имаме, е да реагираме незабавно, особено ако ситуацията е наистина напрегната. Но за да избегнете излишното викане, удряне или други бурни реакции, си струва да отделите минутка, за да отстъпите и да помислите, въпреки че може да сте по средата на спор с някого.

Добре е също така да уведомите другия човек, че ви е необходим момент, за да направите крачка назад, за да не прогресира ситуацията. Добрите решения винаги трябва да имат предимство пред необмислените такива. Поемете бавно, дълбоко вдишване. Има много възможности, от които да избирате, когато се окажете в емоционално заредена ситуация.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.