Възможно ли е събуждане на мозъка при кома ?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

В 21-ви век дебатът за това как мозъкът формира нашите всекидневни преживявания, продължава да „увлича“ учените. В търсенето на това, кое оказва контрол върху нашето съзнание, изследователите се съсредоточават върху


структурите в основата на мозъка. Тези структури включват мозъчния ствол, регулиращ жизнените функции като дишане, кръвно налягане и сърдечен ритъм; хипоталамус, имащ участие в съня и таламус.

Последните проучвания при нечовекоподобни примати предоставят доказателства, че префронталната кора има отношения към превключването на други области на мозъка, което спомага за възприемане на информацията, която възприемаме със зрението.

Професорът от катедрата по анестезиология - Джордж Машур решава да обърне внимание върху префронталната част на мозъчната кора, поради способността да контролира нивото на съзнанието.

Тъй като анестезията се използва временно за елиминиране на съзнателното преживяване по време на медицинските процедури, тя осигурява добра възможност за тестване на хипотезите по отношение на съзнанието.

Професор Машур, заедно с автора на статията д-р Динеш Пал (също от катедрата по анестезиология) проверят какво би довело до събуждане на мозъка в безсъзнание. За целта при лабораторни изследвания те насочват вниманието си към два невротрансмитери, свързани с пробуждането: ацетилхолин и норепинефрин.

Екипът прилага медикаменти върху префронталната и париеталната кора на анестезирани плъхове, които повишават ефекта на невротрансмитерите и измерват мозъчната активност и поведение. Когато са изложени на активатор на ацетилхолиновия рецептор, мозъчните им вълни, нормално бавни по време на сън и анестезия, се ускоряват.

Според професор Машур проучването показва, че префронталната кора също има потенциала да играе роля в координирането на нивото на съзнание, най-вероятно чрез холинергичната система.

Клинично, тези резултати могат да имат значение при пациенти с нарушения на съзнанието, като кома или вегетативни състояния. Ако приемем, че имаме пациент в кома е възможно префронталната кора да бъде модулирана, като по този начин може да се окаже влияние върху повишаване нивото на съзнание. Ако това се осъществи ползите биха били значителни, поради относителната достъпност на префронталната кора и съответно възможността за „манипулирането“ ѝ.

Трудна и криеща рискове е директната намеса на ниво центрове на възбуда в мозъчния ствол, поради неговата локализация, малки размери и функции. Възможно е префронталната кора да бъде врата към някои от други системи в мозъка, върху които може да се оказва въздействие за извеждане от анастезия.


Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.