Във форма за лятото: 6 ползи от ходенето

Ходенето в продължение на 30 минути всеки ден може да подобри здравето по повече начини, отколкото бихте очаквали. Не само, че ходенето е фантастична форма на сърдечносъдово упражнение с ниско въздействие, то може значително да подобри вашето психическо и емоционално здраве и да помогне за всяка уелнес цел – от стрес до сън.

„Много хора не приемат ходенето като истинска тренировка. Може би е твърде лесно, твърде обичайно, твърде приятно и твърде релаксиращо, за да се счита за сериозна форма на упражнение“, казва д-р Майкъл Лам. Според него, най-хубавото тук е, че ходенето е едно от най-лесните упражнения, които може да правите постоянно и да виждате ефекти.

Предизвикателството обаче е да превърнете ходенето, или последователното движение като цяло, в редовна част от вашето ежедневие. „Много лекари и фитнес треньори ще ви кажат, че най-добрата форма на упражнения е тази, която всъщност следвате без прекъсване“, казва д-р Лам. Дори едно обикновено ходене в продължение на 30 минути или повече може да подобри както външния вид, така и цялостното здраве.

6 ползи от ежедневното ходене

  1. Подобрява здравето на сърцето

Има причина ходенето да е приветствано като една от най-добрите форми на упражнения за здравето на сърцето. Националната кардиологична фондация на Австралия изчислява, че ходенето в продължение на 30 или повече минути всеки ден всъщност може да намали риска от сърдечни заболявания, понижавайки риска от инсулт с цели 35%.

Освен това, ежедневното ходене може да ви помогне да поддържате здравословно тегло, метаболизъм, кръвно налягане и холестерол в кръвта, като всички те помагат да поддържате сърцето си здраво. Дори и да не можете да се ангажирате с 30 минути на ден, доказателствата показват, че дори малко ходене е по-добре от никакво, когато става дума за сърцата ни.

  1. Намалява стреса и подобрява настроението

Не е тайна, че упражненията са добре проучен и доказан начин за намаляване на стреса. Ходенето освобождава ендорфин – химикал в тялото, който насърчава чувството на удоволствие, като смях и любов. Ендорфините взаимодействат с рецепторите в мозъка и предизвикват усещане за благополучие, повишено самочувствие, повишена толерантност към болка и дори чувство на еуфория, често наричано „надъхване“.

Ходенето наистина ви кара да се чувствате по-добре. Проучване от 2018 година установява, че дори единични, кратки 10-минутни разходки подобряват настроението на участниците. Да бъдеш активен влияе върху начина, по който нашият мозък обработва невротрансмитерите като допамин.

  1. Намалява депресията

Изследванията показват, че физическата активност, включително ходенето, може да намали депресията. Проучване на 121 жени в менопауза установява, че тези, които ходят три пъти седмично по 40 минути, имат значително намаляване на депресията.

Второ проучване открива, че дори ходенето с бързо темпо само за два часа и половина на седмица е свързано със значително по-нисък риск от депресия в сравнение с възрастните, които не спортуват. Според Брайън Шинкъл, депресията засяга милиони хора в световен мащаб и е водеща причина за редица проблеми, свързани със здравето. Според него, упражненията могат да се справят с подобно състояние.

  1. Укрепва ставите

Шинкъл казва, че ходенето може да изиграе огромна роля за намаляване на развитието и прогресията на остеоартрит – форма на артрит, която засяга ставите. Упражнението отдавна показва ползи при лечението и предотвратяване на състоянието.

Скорошно проучване също така показва, че ходенето може да облекчи болката и да забави прогресията на заболяването. Учените установили, че хората, които са ходили, са имали 40% намаление в развитието на нови чести болки в коляното в сравнение с групата, която не е ходила. „Упражненията, като ходене, имат многобройни ползи за здравето и винаги трябва да бъдат първи подход за превенция и лечение на дегенеративни ставни заболявания“, казва Шинкъл.

  1. Контролира нивата на кръвна захар

Чрез метаанализ на данни на повече от 300 000 участници се прави важно откритие – тези, които са ходили редовно, имат 30% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. Това е така, защото ходенето може да помогне за контролиране или понижаване на кръвната захар. Ходенето с бързо темпо е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2.

Проучване, направено сред 201 души с диабет тип 2, от друга страна, установява, че всеки допълнителни 2600 стъпки на ден са свързани с 0,2% по-ниски нива на кръвната захар.

  1. Подобрява имунната функция

Друга полза за здравето от ходенето всеки ден е засилването на имунната функция. То потенциално може да причини промяна в антителата и белите кръвни клетки, които помагат на тялото ви да се бори с болестта. Временното повишаване на телесната температура може също така да попречи на бактериите да се размножават, като същевременно забави освобождаването на хормоните на стреса.

Освен това, ходенето може да „отмие“ бактериите от белите дробове и дихателните пътища, намалявайки шансовете да прихванете вируси на настинка или грип.

Как да превърнете ходенето в ежедневен навик?

Д-р Лам казва, че ходенето е едно от най-добрите неща за начало, когато става въпрос за превръщането на движението в ежедневен приоритет. Нямате нужда от луксозно оборудване, не е нужно да учите сложни движения и нямате нужда от специално облекло. Трябва само да вземете удобни дрехи и обувки, да пуснете любимите си песни на слушалки и да започнете.

Според експерти, първата стъпка към превръщането на ходенето в навик е да забравите за гоненето на резултат. Тези числа могат да изглеждат наистина плашещи и всъщност да ви попречат да направите първата стъпка. Вместо това, правете неща, които тялото ви позволява независимо дали ще ходите няколко минути на ден или ще стигнете до 30 минути.

В началото може да изпробвате няколко трика, за да подготвите тялото си за по-дългите маршрути. Качвайте се например по стълбите вместо с асансьора, използвайте по-рядко автомобила или градския транспорт, разходете се из вкъщи докато печката готви или кафето се вари, направете си среща с приятел в парка, а не в кафене.

Ходенето трябва да се превърне в редовен навик, за да може да поддържате както добра фигура, така и добро здравословно състояние.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.