Вода с чиа - полезна ли е за организма?

Социалните мрежи са място, където не само споделяме снимки, музика и мъдри мисли. Понякога от тях може да получим съвет за това как да направим ястията ни по-вкусни, по какъв начаин да започнем да се храним здравословно или да бъдем добре хидратирани през лятото. И като стана дума за последното, в платформата TikTok все повече хора препоръчват една напитка, която не само спомага за това, но и за отслабване. 

Чиа семената спадат към суперхраните с положително действие върху организма. Някои ги разтварят в кисело мляко, но най-новата тенденция е те да се пият с вода. Според  някои инфлуенсъри, когато набъбнат в течността, те образуват нещо като гел, който може да намали апетита и да ни засити - нещо много важно в борбата с килограмите. Ето защо те съветват да пием вода с чиа. Но дали това е полезно за организма?

В поредицата "ТikTok тенденции, които наистина действат" потребител с името Happy&Healthy Olivia показва как към стъклено бурканче добавя 1 супена лъжица семена от чиа и малко сок от лимон/лайм. След няколко часа, по време на което суперхраната пуска въпросния гел, напитката е готова за консумация.

"Сместа от вода и чиа е безопасна", обяснява д-р Алиша Шели пред Eatingwell и отбелязва, че семената от чиа са пълни с фибри, минерали и витамини.

На езика на маите чиа означава сила,  която наистина малките семенца осигурявта на организма. Това посочва от своя страна диетологът Ейми Шапиро, според която семената са богати на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.

Полезно ли е да пием вода с чиа?

Според клипа в TikTок, разширявайки се в стомаха, семената създават гелообразна структура, която може да повиши чувството за ситост. Но експертите са на друго мнение.

Д-р Шели съветва да пием напитката, ако семената не са накиснати правилно, тоест, не са стояли във водата определено време. Тя казва, че трябват 20 минути, но според други източници, може да се изчака и до 2 часа. По данни на доклад от 2014 г. на американския Колеж по гастроентерология, хората, които преглъщат по-трудно или са с изменения на хранопровода, трябва да внимават и не пият водата с чиа преди тя добре да се е накиснала. Причината е, че могат да се задавят.

Междувременно диетологът Ейми Шапиро твърди, че пиенето на вода с чиа, без да се чака, всъщност е добре за повечето хора. Тъй като те задържат много вода, това помага за хидратацията. Тя препоръчва още да ги смесвате с овесени ядки и кисело мляко, с което може да балансирате нивото на кръвната захар.

И двамата експерти са на мнение, че напитката действа ефикасно за понижаване на апетита. „Има три основни причини, поради които това се случва... Първо, семената от чиа са с високо съдържание на фибри си проправят път през стомашно-чревния тракт дълго време, държейки ви сити и намалявайки нивата на холестерола", казва Шапиро. Но уточнява, че няма доказателства, че води до загуба на тегло или дефицит на калории.

Ако искате да изпробвате действието на чиата върху организма, накиснете 1 супена лъжица чиа във вода или смути, кисело мляко. Може да добавите набъбналите семена и към салати.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.