Витамин С – имуностимулаторът, от който се нуждаете

Когато говорим за предпазване от вируси, първото нещо, което се сещаме, е витамин С. Той трябва да присъства в аптечката на всеки от нас по време на пандемия, защото влияе благоприятно на функциите на имунната система и подпомага защитните процеси. Освен тези ползи обаче има още много други за организма.

Водноразтворимият витамин се среща в много плодове и зеленчуци, но чрез тях невинаги можем да получим достатъчно от него. Затова се нуждаем от допълнителен прием – под формата на хапчета.

Витамин С най-често се използва за облекчаване на простудни заболявания и повишаване на защитните сили срещу инфекции. Но неговите противовъзпалителни и противоалергични свойства са от решаващо значение за най-различни процеси в тялото.

Кои са най-големите ползи от приема на витамин С?

  1. Поддържа имунната система

Витамин С е основен фактор в поддържането на имунната функция. На клетъчно ниво той неутрализира патогените и помага на имунните клетки да осъществяват нормалната си работа. Така например, попаднал в тялото, той насърчава размножаването на лимфоцитите – вид бели кръвни телца, борещи се с инфекциите.

Друго полезно за имунитета действие на витамина е, че подпомага производството на неутрофили – друг вид бели кръвни телца, които са известни с това, че унищожават болестотворните микроби.

Антиоксидативните свойства на витамин С защитават организма от инфекции, които могат да се появят заради продължителния оксидативен стрес и някои хронични заболявания. Освен това намалява възпалението, което се увеличава заради тях, сочи информация на Mbg.

  1. Намалява оксидативния стрес

В един момент тялото произвежда твърде много свободни радикали, които разрушават клетките в организма. Заради така наречения оксидативен стрес човек е по-податлив на разболяване през този сезон. Той разрушава бариерната функция на кожата и колагеновите влакна, които са основната причина тя да бъде по-здрава и стегната.

Като мощен антиоксидант, витамин С неутрализира свободните радикали, причиняващи оксидативния стрес. По думите на д-р Кийра Бар, сертифициран дерматолог, приемът на витамин С помага при някои кожни състояния като хиперпигментация, бръчки и фини линии, както и увреждане от слънчевите лъчи.

  1. Насърчава производството на колаген

Колагенът е от съществено значение за структурата на кожата. Той участва в изграждането на съединителни тъкани, кръвоносни съдове и сухожилия. Но с течение на времето, количеството му постепенно намалява. Това води до изтъняване на кожата, отпускане и по-трудно зарастване на рани.

За да забавите този процес, може да приемате редовно витамин С. Той е ключов кофактор в синтеза на колаген и еластин, като отблъсква ензимите, които по принцип ги разграждат.

  1. Подобрява когнитивните функции

Хранителните вещества като омега-3 мастни киселини и витамин К са едни от най-полезните за здравето на мозъка. На трето място обаче се нарежда витамин С.

Свободните радикали могат да причинят увреждане на всички части на тялото, включително на мозъка, с което някои негови функции се забавят. Тук на помощ идва аскорбиновата киселина (витамин С) която поддържа когнитивните функции.

Витамин С е много важен и за нервната система. Той поддържа миелиновата обвивка, която защитава невроните и им помага да предават по-бързо импулсите. От друга страна, за да се формира правилно въпросната обвивка, трябва и колаген, чието количество зависи от мастноразтворимия витамин.

  1. Помага при високо кръвно налягане

Приемът на добавки с витамин С може да помогне на хора, които имат високо кръвно налягане. Той насърчава образуването на азотен оксид, благодарение на който се отварят и разширяват кръвоносните съдове.

Витамин С действа и като диуретик. Той „кара“ бъбреците да отделят повече натрий и вода, което води до отпускане на стените на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Също така предпазва от образуването на плаки и така подобрява притока на кръв в тялото.

Все пак, ако имате по-ниско кръвно, трябва да се консултирате с лекаря си, преди да започнете да го приемате.

  1. Помага за усвояването на желязо

Всеки знае колко е важна консумацията на желязо за здравето, но неговото усвояване понякога се оказва доста трудно. То зависи от много фактори.

Когато човек приема витамин С, той помага на организма да си набави по-лесно желязо от плодовете и зеленчуците, които яде. Той е необходим за възстановяване на инхибиращия ефект на други вещества, които забавят усвояването на минерала.

Бонус

Какво още трябва да знаете за витамин С?

Тази статия има за цел да покаже колко е полезен той, но не може да замести консултацията с лекар за това какво количество витамин С ви е необходимо в този момент. Така например, пациентите с бъбречни заболявания трябва да внимават с приема, за да не влошат състоянието си.

Много важно за действието на витамин С е и начинът, по който той се съхранява. Той се смята за фотолабилен – не бива да се излага на пряка слънчева светлина, защото свойствата му намаляват.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.