Виното гони болките в гърлото

Няма нищо по-хубаво от това да се приберете вечер на топло и да си сипете чаша вино. Дали ще го споделите с приятели или ще си го пиете сами, трябва ви само една чаша, за да се сгреете и да подобрите настроението си.

Според последните проучвания, пиенето на червено вино е полезно за здравето на сърцето. Но ако се върнем назад във времето, ще открием, че още през 1988 г. сомелиери открили, че консумацията на вино може да убие микроби в устната кухина, причиняващи болки в гърлото и плака по зъбите.

Данните от проучването, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, доказва, че виното, бирата, обезмасленото мляко и някои газирани напитки, имат антибактериални свойства.

Във виното има най-малко количество живи бактерии след два дни, което означава, че може да действа като дезинфектант и бактериите не могат да оцелеят в него.

Изследователите откриват през 2019 г., че киселинността и концентрацията на алкохол във виното не са отговорни за антибактериалните свойства, както смятат сомелиерите преди години. Те откриват, че това се дължи на органични съединения, намиращи се както в червеното, така и в бялото вино.

Екипът изолирал млечна, ябълчена и винена киселина за целите на проучването. След неутрализиране на тяхната киселинност, специалистите успяват да убият 99,9 процента от бактериите и микробите, които водят до появата на болки в гърлото и образуването на зъбна плака.

„Пиенето на вино има устойчив антибактериален ефект“, казват авторите на изследването, но уточняват, че червеното е по-полезно от бялото.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.