Вечеря навън – как да се храните здравословно?

Нова година – ново тяло. Ако още през 2019-а сте започнали диета или режим, с който сте отслабнали и подобрили начина си на живот, сега не бива да се отпускате. Въпреки че спортувате и се движите повече, не бива да допускате да се храните както преди. Иначе бързо ще качите отново килограми. Но как да ядете, ако някой ви покани на рожден ден или искате да излезете на ресторант? Успявате ли да устоите на вкуснотиите, които ви предлагат?

Когато си приготвяте храната у дома и си носите кутия с обяд в офиса, рискът да кривнете от плана за отслабване и задържане на килограмите е малък. Не така обаче стои въпросът с ходене на заведения. Тогава трябва да внимавате за много неща, които могат да саботират плановете ви.

Проучване, резултатите от което са публикувани в „Journal of the American Academy of Nutrition and Dietetics“, показва, че менютата в ресторантите предлагат ястия, които са с много повече калории отколкото това, което всеки сам си приготвя у дома. Данните показват, че в определени специалитети калориите са доста над препоръчителното количество за деня за един човек. А какво става, когато си поръчате повече неща? Ами... показанията на кантара няма да ви харесат!

Според диетолога Стефани Сасос, има начин да се храним здравословно на ресторант, стига да спазваме няколко основни правила. Ето нейните съвети, цитирани от „Good Housekeeping“:

#Проучете внимателно

Специалистът посочва, че стига човек да иска, може да открие ресторант, който предлага храна за неговия режим. Навсякъде ще ви направят салата, но ако искате да похапнете основно, е най-добре да проучите заведенията.

Ако ресторантът, който приятелите ви са избрали, не предлага специалитети, които са без глутен или пък основните, които търсите, просто говорете с тях и помолете вие да изберете мястото. Повечето заведения имат страници в социалните мрежи и сайтове, където има подробна информация за менюто им. Освен това, когато предварително се информирате, няма да изпадате в неудобна ситуация да връщате нещо или да задържате келнера разпитвайки го подробно за съставките.

#Внимавайте за скрити калории

Ако сте поканени на рожден ден или не сте имали възможност да проучите мястото, не си мислете, че поръчвайки си салата, изборът ви ще е здравословен. Понякога нейните съставки крият прекалено много калории, мазнини и въглехидрати. Например дресингът, в който може да има дори захар или крутоните, които са от обикновен бял хляб.

Когато си поръчате нещо, помолете вие сами да си сложите дресинга, за да може да ядете по-здравословно. Салатата може да е до 1 000 калории, но със соса те ще се покачат.

#Четете менюто внимателно

Много заведения са препълнени и не всички сервитьори са готови да ви чакат да четете всичко дума по дума. Но все пак, ако сте по-организирани, ще научите бързо онова, което ви интересува. А и да се информирате внимателно за това какво ще донесат в чинията ви е ваше право.

Обърнете внимание дали кюфтенцата, които сте си избрали, са пържени или на фурна, дали в тях има хляб, галета или брашно. Също така, ако си поръчате месо, следете дали е приготвено на скара или пържено. Ако е второто, то мазнината може да е използвана многократно и да ви навреди и провали режима. Избягвайте специалитети с думите „крънч“, „темпура“, „криспи“ и „чипс“, които със сигурност не са от най-полезните за човек, който спазва определен план.

#Хранете се добре през деня преди вечерята

Ако през деня сте били заети и сте пропуснали обяд или идвате направо от работа, то най-вероятно ще отидете гладни на вечерята и така ще прекалите с яденето. За да предотвратите това, се хранете внимателно преди това. Хапнете нещо леко за следобедна закуска или шепа ядки по пътя, непосредствено преди вечерята. Така ще си гарантирате, че няма да се нахвърлите на вредните храни и преядете.

В случай, че сте хапнали доволно преди срещата, в ресторанта просто си вземете салата или задушени зеленчуци.

#Размерът не е без значение

Няма нищо по-хубаво от това да отидеш в любимото квартално заведение и да ти донесат огромна чиния с нещо вкусно. Всеки би се зарадвал „да я омете“, но тези, които са на режим, трябва да преценят количеството. Ако получите прекалено голяма порция, няма нищо срамно, ако дадете половината на някой друг на масата или оставите малко.

Когато сте на ресторант, послушайте знаците, които ви дава вашето тяло и ако не сте чак толкова гладни или изморени, не се тъпчете с големи порции.

#Говорете със сервитьора

Някои хора се притесняват да не досадят твърде много на персонала в заведението, когато започнат да разпитват дали менюто предлага по-здравословни ястия. Вече все повече ресторанти и места, от които се поръчва храна за вкъщи, имат и по-специални предложения като нисковъглехидратни или кето манджи, хляб без глутен или суперхрани като киноа и други, които присъстват в много салати. Сядайки на масата, дори преди да сте разгледали менюто, помолете сервитьора да ви ориентира къде е листа с нещата, които ще ви паснат на диетата или му кажете, че имате алергия от млечни храни, например, и търсите нещо подходящо.

По-опитните сервитьори трябва да знаят наизуст всичко от менюто и да ви помогнат с избора, когато им разясните как се храните и какво искате да похапнете, за да не си развалите режима.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.