Ваканцията е толкова важна за здравето, колкото зеленчуците

Оказва се, че ваканцията може да бъде също толкова важна за физическото ви здраве, колкото са спортът и здравословната диета.

40-годишно проучване, което ще бъде публикувано в Journal of Nutrition, Heath & Aging, е проведено от университета в Хелзинки, Финландия, сред 1200


бизнесмени на възраст между 40 и 55 години през 1974 и 1975 г.

Всеки участник е изложен на риск от сърдечно-съдови заболяване заради рискови фактори, като пушене, високо кръвно налягане, висок холестерол и наднормено тегло.

Участниците на случаен принцип са разпределени в две групи. В първата изследователите съветват мъжете на всеки четири месеца в продължение на пет години да спортуват, да се хранят здравословно, да поддържат нормално тегло и да се откажат от тютюнопушенето.

Някои от участниците в тази група получават също така и лекарства за понижаване на кръвното налягане и нивата на липидите.

Мъжете във втората група, от друга страна, не получават подобни съвети и следват обичайното си здравно обслужване, посочва T+L.

Както се очаква, мъжете в първата група намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания с 46% след пет години. Когато изследователите отново се връщат към тях 15 години по-късно обаче, те установяват, че повече мъже в тази група са починали, за разлика от втората. 

Тези констатации карат учените да продължат отново изследването през 2014 г., когато проверяват националните регистри за смъртност, взимайки предвид неотчетени преди това данни за количество работа, сън и почивка.

Резултатите от изследването показват, че до 2004 г. първата група е с по-висока смъртност от втората. От 2004 до 2015 г. смъртността и в двете групи е една и съща.

След като изучават основните данни за работата, съня и ваканцията, изследователите откриват една значима информация, която може да обясни тези открития: участниците в първата група са с 37% по-висок риск от смърт, ако ползват три седмици или по-малко годишна ваканция, в сравнение с тези, които си взимат повече от три седмици почивка между 1974 и 2004 г.

"В нашето проучване мъжете с по-кратка ваканция работят повече и спят по-малко от тези, които използват по-дълъг отпуск. Този стресиращ начин на живот може да изтрие ползите от спортуването и здравословното хранене", казва професор Тимо Страндберг.

"Не мислете, че ако водите здравословен начин на живот, ще компенсирате твърде многото работа и липсата на ваканции. Почивките са бъдат добър начин за облекчаване на стреса", посочва още той.

Сега отворете нов прозорец и резервирайте следващата си почивка. Може да е въпрос на живот и смърт. 

 

Източник:Profit.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.