Важната роля на витамин В12 за мъжкото здраве

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Основна роля на витамин В12 (цианкобаламин) при човека е участието в кръвотворните функции и производството на червени кръвни клетки и хемоглобин. Както останалите представители на групата В-комплекс, витамин В12 е важен и за нормалното функциониране на нервната система.

Всеки дефицит на витамин В12 може да доведе до сериозни разстройства в нормалното функциониране на организма. Особено отчетливо се проявяват тези разстройства при мъжете, защото цианкобаламинът има няколко много специфични роли по отношение на мъжкото здраве.

Поддържане числеността на сперматозоидите
Витамин В12 има незаменима роля за сперматогенезата – производството и зреенето на сперматозоидите. Затова едно от най-ранните последствия от дефицита на цианкобаламин при мъжете се изразява в намалено количество на семенната течност и броя на жизнеспособните полови клетки в нея. Витамин В12 е важен и за поддържане подвижността на сперматозоидите. На фона на тези му роли, напълно обяснимо е защо мъжете, които не си набавят достатъчно цианкобаламин, са застрашени от стерилитет и други репродуктивни нарушения.

Предпазване от мутации в ДНК на телесните и половите клетки
Проучване сред мъже, при които се отчита голямо количество сперматозоиди с увредено ДНК, сочи, че повишаването приема на витамин Б12 намалява количеството на подобни увреждания с над 35%. В дългосрочен план подсигуряването на оптимален прием на важния витамин може да подсигури не само достатъчно количество, но и достатъчно качествени сперматозоиди за поддържане оплодителните способности на мъжа.

 
Превенция на преждевременната еякулация
Прекалено ранната еякулация е сред най-честите сексуални дисфункции при мъжете. Проучванията сред мъже, оплакващи се от този проблем, показва, че по-голяма част от тях страдат от хроничен дефицит на витамин В12.

Поддържане на либидото
Макар рядко да е основна причина за проблеми с либидото, дефицитът на витамин В12 винаги трябва да се има предвид като подлежащ фактор при поява на такива проблеми при мъжете. Връзката се обяснява с факта, че дефицитът на витамина може да отключи анемия, а един от ключовите симптоми на анемия при мъжете е именно отслабването на либидото.

 
Недостатъчното набавяне на витамин В12 при мъжете води до поява едновременно на физически, емоционални и сексуални нарушения. Затова препоръчителният минимум от 2,4 мкг дневно следва да се съблюдава при всички мъже. Не е добре обаче тази доза и да се превишава често, защото предозирането с цианкобаламин може да има канцерогенен ефект.Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.