Безсънието е причина за лош сексуален живот

Безсънието е често срещан проблем при хората, като проучвания сочат, че 30% от населението имат проблем със съня, а 10% страдат от хронично безсъние. Безсънието има и други странични ефекти. То например увеличава нивата на тревожност и засяга амигдалата, частта от мозъка, отговорна за регулиране

на емоциите. Лишаването от сън има отрицателни ефекти върху метаболизма, настроението, здравето на сърцето и дори върху сексуалния живот. 

Липсата на сън може да доведе до ниска енергия, умора и сънливост, което да повлияе на либидото. Според Робер Тейър, професор по психология в Калифорнийския държавен университет и изследовател на настроението, твърди, че комбинацията от нисък тонус и повишено напрежение, причинено от липсата на сън, може да доведе до сексуална дисфункция. Той твърди, че хората, които изпитват често умора, вечер не могат да се отпуснат, за да заспят. Затова проф. Тейър твърди, че напрежението и тревожността за едни от основните причинители на безсънието, което пък е причина за сексуалната дисфункция.

От друга страна, според директора на Центъра за сексуално здраве на жените Лора Берман, сексът преди лягане може да бъде ключ към разрешаването на проблемите, свързани със съня. Тя твърди, че стресът и безсънието възпрепятстват съня и съответно хората са с намалено либидо. След секс обаче, те се чувстват по-малко стресирани и по-лесно заспиват.

В проучване се казва, че 17% от жените спят по-добре и по-дълбоко след секс. Изследователите разясняват, че сексът благоприятства синтеза на окситоцин, което възпрепятства освобождаването на кортизол - хормона на стреса. Тази хормонална реконструкция оставя тялото по-релаксирано, което води до отпускане и заспиване. След полов акт при жените се увеличават нивата на естроген, което води до подобряване на съня, а при мъжете се отделя пролактин, отговорен за промените в тялото.

В проучване са анкетирани 171 жени в продължение на две седмици. Според резултатите жените, които спяли достатъчно, са с по-високи нива на сексуално желание, като те се повишават с всеки допълнителен час сън. 

Така учените заключват, че лошият сексуален живот е често причинен от безсъние, но будуването пък може да се регулира чрез по-чести сексуални взаимоотношения. Известно е, че както сънят, така и сексът повишават тонуса, подобряват настроението и общото здраве.

 

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.